GLOBUS

Veliki preokret: Izvještaj koji Putina optužuje da ucjenjuje Trumpa je lažan?

Političke igre i igrice

Independent

11.1.2017

Informacija prema kojoj predsjednik Rusije Vladimir Putin ucjenjuje budućeg predsjednika SAD Donalda Trumpa je lažna, tvrde korisnici foruma 4chain, a prenosi Independent.

Navodni dokument koji je dospio u posjed FBI u kojem se optužuje ruski predsjednik Vladimir Putin da već godinama ucjenjuje Donalda Trumpa, mogao bi biti lažan.

Ovaj je dokument objavljen u javnosti samo devet dana uoči inauguracije Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Trump i njegov tim kategorički odbijaju ove navode, te tvrde da se radi o političkoj namještaljci, a tome u prilog idu i tvrdnje korisnika foruma 4chain i socijalne mreže Reddit.

Korisnici tvrde da su oni podmetnuli "lažne dokumente", te tvrde kako je jedan korisnik 4chaina novinaru Ricku Wilsonu podmetnuo ovaj izvještaj, koji je kasnije završio u rukama FBI.

Tome u prilog ide i objava na forumu 4chain koja je objavljena 1. novembra prošle godine, dakle mnogo prije cijele priče o ovom, i u kojoj stoji sljedeće:

"Uzeli su sve ono što sam rekao Ricku Wilsonu i dodali su u priču ruske špijune", napisao je ovaj korisnik, dodavši u prilogu izvještaj koji je sinoć osvanuo na portalu Buzzfeed.

Wilson je na Twitteru brzo demantovao ove navode, ali je dodao kako on nikada nije garantovao da ja izvještaj autentičan.

U ovom trenutku američka javnost je podijeljena oko toga šta da misli o ovom slučaju, ali Trump traži od FBI dokaze koji potkrepljuju ovaj izvještaj, ali dokaza, barem za sada, nema.