VIJESTI

Majke Srebrenice: Ivanić nas je razočarao

Mirnim mimohodom ulicama Tuzle podsjetile na genocid

E. Sk.

11.1.2017

Dva dana nakon obilježavanja neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta RS, majke Srebrenice, koje su jučerašnjim mirnim mimohodom ulicama Tuzle podsjetile na genocid počinjen u julu 1995. godine, smatraju kako iza paradiranja Banjom Lukom stoji srbijanska politika.

- Takve ideje su zajedno sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije, stigle u Banju Luku. Neću ni da pomislim na osjećaje bošnjačkih pripadnika OS BiH, koji službuju u kasarnama na području entiteta RS. Među njima ima i ljudi iz Srebrenice, a ako bi im sutra neko naredio da ubijaju, oni bi imali samo tri mogućnosti: ubijati, bježati ili biti ubijeni. Djeca političara sigurno neće biti izložena takvim opasnostima - izjavila je Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice".

Bošnjački povratnici u entitet RS razočarani su postupcima Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, jer su ga smatrali "iskrenim i poštenim čovjekom".

- Bošnjaci u RS dali su glas Ivaniću, jer u entitetu gdje žive nisu mogli glasati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Mislili smo da će biti predsjednik svih građana, ali on je izvođenjem vojske na ulice i protivno odlukama Ustavnog suda BiH pokazao da misli na rat - kaže Nura Begović.

Nakon pročene Fatihe, majke Srebrenice su se vratile kućama, a novi mirni mimohod u spomen na žrtve srebreničkog genocida organizirat će 11. februara.