NOGOMET

Cviko među svjetskom elitom

Bh. stručnjak govori o fudbalskom bumu u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta

Z. ŠARIĆ

11.1.2017

Eksplozija basnoslovnih transfera koja se već mjesecima dešava u Kini, dovela je najmnogoljudniju zemlju u centar fudbalskog svijeta. Oskar (Oscar), Karlos Tevez (Carlos), Hulk, Ramires, Džekson Martinez (Jaskson), Aleks Tekseira (Texeira), Ezekjel Laveci (Ezequiel Lavezzi), Fredi Guarin (Fredy), Aksel Vitsel (Axel), Džon Obi Mikel (John)… samo su neke od zvijezda koje su u posljednjoj godini otišle da fudbalski hljeb zarađuju u Kini.

Zvjezdan Misimović i Sejad Salihović igrali su donedavno u ovoj zemlji i osjetili tu euforiju. Od trenera, Enver Lugušić trenirao je golmane Šangaj Šenuija i Šandong Luengusa kada su te klubove vodili Miroslav Ćiro Blažević i Branko Ivanković. Simo Krunić bio je trener Dalijan aerbina.

Dugo na terenu

Danas, čast Bosne i Hercegovine brani samo jedan čovjek - Rusmir Cviko. Nekadašnji prvotimac Željezničara i Sarajeva dobio je šansu da sjedne na klupu drugoligaša Dalijan transendensa, spasio je ekipu od ispadanja i dobio novi ugovor.

Čovjek koji je bio u stručnom štabu Željezničara, koji je od 2009. do 2013. godine napravio pravu sjetvu trofeja u BiH, napokon je počeo da radi posao za koji se školovao.

- Profesionalnu licencu dobio sam još 2008. godine i doslovno se od tog dana i bavim trenerskim poslom iako to nije tako izgledalo na papiru. U stručnom štabu Želje imao sam funkciju tim-menadžera, ali sam konstantno bio na terenu, učestvovao u analizama protivnika, pripremanju taktike, radu s igračima tako da je i u tom periodu moj posao bio najviše vezan za teren.

cviko-kanavaro

Cviko s Kanavarom: Veliko poštovanje

Od 2014. sam obilazio sve moguće klubove po Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, gledao kako se radi. Na kraju se sve otvorilo i došla je ova prilika u Kini, koju sam iskoristio na maksimalan način - govori Rusmir Cviko.

Prema riječima 45-godišnjeg stručnjaka, njegov uspjeh za kratko vrijeme uopće ne treba da čudi.

- Pa, da budem iskren, nije ovaj posao naučna fantastika, kako to neki treneri pokušavaju predstaviti. Igrao sam fudbal, školovao se za trenera, znači sve one osnovne stvari zna svaki bivši igrač i školovani trener. Napraviti trening nije problem, odrediti taktiku nije problem. 

Razlika između dobrih i prosječnih trenera je u odnosu s igračima, u analizi protivnika, pronalaženju njihovih slabih tačaka. To je posao u kojem moraš biti i psiholog, i otac, i majka svim igračima te detaljno poznavati svakog protivnika. Kombinacija svega toga daje uspješnog trenera - kaže Cviko.

O luđačkim ciframa koje se iz kineskih klubova daju igračima, naš trener govori da je to sve dio mnogo kompleksnijeg plana.

- Normalno je da u svijetu najviše odjekuje priča o tome koliko Kinezi troše novca za pojačanja, ali je konačni cilj stvaranje fudbalske velesile. Predsjednik države Si Đinping obećao je da će napraviti reprezentaciju koja će redovno učestvovati u završnicama azijskih i svjetskih prvenstava te u budućnosti postati i prvak svijeta. 

Do 2020. godine planiraju uložiti 6,5 milijardi, a do 2050. nevjerovatnih 200 milijardi dolara - objašnjava situaciju u Kini naš stručnjak.

Samo dio novca bit će usmjeren u jačanje klubova i dovođenje igrača.

- Planirano je da se napravi 70.000 terena i omladinske akademije u svakom gradu. U razgovoru s ljudima iz Saveza Kine predložio sam da kampove prave i u evropskim zemljama, gdje bi slali svoju djecu, a poslije ih vraćali i jačali domaću ligu. 

Iako vlada mišljenje da su Kinezi netalentirani za fudbal, mislim da nije tako, izuzetno su vrijedni i poslušni i trebaju im samo kvalitetni treneri u mladim kategorijama da uskoro počnu izbacivati vrhunske fudbalere - smatra Cviko.

Ne planira stati

U novoj sezoni, zajedno s Cvikom, bit će još dvojica trenera iz Bosne i Hercegovine Dželaludin Muharemović i Almir Seferović, a u proteklih šest mjeseci s njima je radio kondicioni trener Anel Hidić.

- Želio sam da oformim svoj stručni štab, a i da otvorim vrata našim trenerima za kinesko tržište. Dobro znam koliko vrijedimo, siguran sam da će treneri i igrači iz BiH imati odličan renome u Kini - poručuje trener, koji ima visoke ambicije.

- Ponosan sam što radim u društvu velikih imena poput Fabija Kanavara (Fabio Cannavaro), Klarensa Sedorfa (Clarence Seedorf), Čire Ferara (Ciro Ferrara), Vanderleja Luksemburga (Vanderlei Luxemburgo), Sven-Gorana Eriksona (Sven-Goran Eriksson). Za mene je ovo izuzetno iskustvo, ali ne planiram stati, hoću da se usavršavam, napredujem, imam ogromne ambicije - kaže Rusmir Cviko, koji će narednog mjeseca dovesti ekipu na pripreme na istarsko primorje u Hrvatskoj.

cviko-sedorf

Cviko i Sedorf nakon utakmice: Kina okuplja najveće asove

Džailton najbolji

U novoj sezoni Dalijan transendens ima ambiciju da izbori opstanak, a Cviko kaže da još nije zaključio igrački kadar.

- Prošle sezone smo bili otpisani već na pola sezone, ali smo na kraju ostali. Važno je da će mi ekipa ostati na okupu, a vidjet ćemo na kojim ćemo se mjestima pojačati. Što se tiče igračkog kadra, prva zvijezda je Brazilac Džailton (Jailton), koji je vrhunski majstor i mislim da bi bez problema mogao igrati u jakim evropskim klubovima - kaže naš trener.

Težak jezik

Iako je kineski jedan od najtežih jezika za savladavanje, Cviko već može komunicirati osnovne stvari.

- Na terenu imam prevodioca, nema previše problema. Što se tiče kineskog, naučio sam dovoljno da mogu ući u taksi i objasniti vozaču gdje da me vozi - šali se trener.

Uživa u gradu

Život u Dalijanu potpuno odgovara našem stručnjaku.

- Grad ima skoro sedam miliona stanovnika, to je za kineske uvjete osrednja naseljenost. Izuzetno mi se sviđa kompletan grad, a posebno uvjeti za treniranje koje imamo. Trening-centar, 20 terena, ma kao u najjačim svjetskim klubovima - kaže Cviko.