REGION

Klao bez milosti: Srbija sprema rehabilitaciju još jednog Dražinog četnika!

Postupak pokrenut pred Višim sudom u Valjevu

Express.hr

11.1.2017

Nakon Draže Mihailovića i Milana Nedića, izgleda da je sada došao red na još jednog zloglasnog četnika - Nikolu Kalabića kao izglednog kandidata za rehabilitaciju u Srbiji.

Pred Višim sudom u Valjevu u toku je postupak rehabilitacije, ali odluka još nije donesena zato što je sudija tražio dodatne dokumente, piše Express.hr.

Tačnije, riječ je o odluci Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu. Ako se tamo spominje Kalabić, sud će odbiti zahtjev za rehabilitaciju zato što je ratne zločince nemoguće rehabilitirati.

Sam Kalabić komandovao je Gorskom gardom pod Dražinom komandom, a pod nadimkom Ras-Ras bio je poznat po nevjerovatnoj okrutnosti koje se nije nimalo sramio.

U pismu iz aprila 1944. godine lično je naredio klanje partizanskih simpatizera.

"Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar provjeri. Ispitaj još bar 3 čovjeka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuha od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa uvečer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne završiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravite mi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj čika Pera", kaže se u tom pismu.

84675aafe5424d304a05

Nikola Kalabić s četnicima (Foto: Wikipedia)

Iako je službeno bio podređen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, Kalabić je i tamo bio zloglasan zbog okrutnosti. Čak i njegovi podređeni zabrinuto su pisali Mihailoviću i preklinjali ga da zaustavi Kalabića i njegove koljače.

"Var(ošicu) Stragare upalili su zato što su od prvog do posljednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo djelo Kalabića, čim je stupio na tlo svoje teritorije. A sad zbog njihovog pijančenja, i ludih glava ispašta jadan napaćeni srpski narod. Svaki dan kuluče oba sreza i ništa nemogu da učine opet. Što je najgore isijekoše svu državnu, Manastirsku i opštinsku šumu Rudnika. Narod kuka i plače, vapi za pomoć", napisao je jedan od članova komande Gorske garde krajem 1943. godine.

Gotovo očajnički ovaj časnik piše Draži: "Ja Vas, dragi čika Dražo, razumijem gdje se i u kakvoj situaciji nalazite, ali ipak preduzmite kakve bilo mjere".

Nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, Kalabić se skrivao u ruralnim krajevima Srbije sve dok ga zloglasna Ozna nije uhvatila krajem 1945. godine.

Službene vlasti kasnije su govorile da je Kalabić otvoreno nudio saradnju Ozni u zamjenu za imunitet od krivične odgovornosti. Stav vlasti kaže da je Kalabić iskoristio svoja poznanstva kako bi namamio u klopku četničkog vođu Mihailovića. Draža je uhapšen negdje u martu 1946. godine i tek nekoliko mjeseci kasnije je strijeljan.

Kalabićeva sudbina ostala je nepoznata. Službeni arhivi ne bilježe ni presudu ni datum smaknuća, a ni mjesto smaknuća. Informacije iz druge ili treće ruke govore da je Kalabić ubijen nekoliko mjeseci nakon Mihailovića, a službeno je proglašen mrtvim tek 2011. u vanparničnom postupku.