LIFESTYLE

Nokia lansirala prvi pametni telefon s Androidom (VIDEO)

Novina u finskoj kompaniji

(D. K.)

11.1.2017

Nokia 6 bit će dostupna samo u Kini, prodaja počinje uskoro u prvom dijelu 2017. godine, a cijena na JD.com joj je 1.699 CNY, što je oko 232 eura. Ovo je prvi Android smartfon koji će HMD Global, finska kompanija koja zastupa brand Nokia u sljedećih deset godina, predstaviti do kraja prve polovine 2017.

4G mobitel Nokia 6 izrađuje se iz aluminijskog bloka serije 6000, a HMD izjavljuje kako joj je za izradu jednog mobitela potrebno 55 minuta. Zatim slijedi poliranje svakog telefona, najmanje pet puta kako bi se kao krajnji rezultat dobilo unibody aluminijsko kućište visokog kvaliteta, uz vizuelni i strukturni kvalitet.

IPS LCD ekran je full HD 1920x1080 pixela, dijagonale 5,5 inča (403 ppi), te je zaštićen s Gorilla 3 staklom uz 2.5D završnu obradu sa zakrivljenim kutom. Ekran je zajedno s polariziranim slojem spojen čime se dobilo na izvrsnoj čitljivosti na suncu, najavili su Nokiju 6 iz HMD-a.

Unutar telefona nalazi se chipset najnovije generacije Snapdragon 430 sa X6 LTE modemom dizajniranim kako bi se nepromjenjiva baterija kapaciteta 3000 što bolje iskoristila te dobilo što bolje grafičke performanse. Procesor je osmojezgreni COrtex-A53 na taktu 1,4 GHz.

Nokia 6 ima 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije proširive microSD karticama do 256 GB za korisničke sadržaje i operativni sistem Android 7.0 Nougat. Dakle, najnovija verzija je implementirana. Dvostruko pojačalo isporučuje za 6 dB glasniji zvuk na stereo zvučnike nego obično pojačalo, čime se dobilo na glasnijem glasu, dubljem basu i jasnoći.

Za prostorni osjećaj zvuka zadužen je Dolby Atmos pa će korisnici imati osjećaj kao da se zvuk kreće oko njih.

Zadnja kamera je 16-megapikselna s auto fokusom, a prednja širokougaona od 8 megapiksela, uz f/2.0 otvor blende za obje kamere i automatsku detekciju scene u kojoj se snima sadržaj, piše Mobil.hr.

Debljina telefona je 8,4 mm, 169 grama mase, podržava rad s dvije SIM kartice te ima senzor otiska prsta smješten na tipku ispod ekrana (kao kod Samsunga). Nokia 6 je drugi po redu mobitel koji je pod nazivom Nokia predstavio HMD - prvi model je bio klasični feature telefon Nokia 150 bez ikakvih pametnih mogućnosti.

Novi model Nokia 6 ne nudi vrhunske performanse, ukoliko pogledamo specifikacije, ali iskaču vrhunske specke kroz 4 GB radne memorije i 64 GB interne memorije i solidna baterija od 3000 mAh te vrhunska izrada kućišta telefona.