VIJESTI

Da li je Vlada FBiH BH Telecom i HT Mostar obećala zagrebačkom THT-u i turskom Turkcell-u?

Pitanje premijeru Novaliću postavili iz SDP-a BiH

A. Du. - E. Ma.

11.1.2017

Visoki dužnosnici SDP-a Damir Mašić i Enver Bijedić optužili su premijera FBiH Fadil Novalića i Vladu da tajno pripremaju privatizaciju BH Telecoma i HT-a Mostar.

Kako ističu THT Zagreb se sprema  omogućavanje prava preče kupnje HT-a dok je planirano da se turskom Turkcellu omogući kupovina BH Telecoma. Ističu da se radi o nezakonitostima, jer o svemu tome nije obaviješten Parlament.

- Postavljamo pitanje premijeru Novaliću - ko je, kada i prema kojem zakonu odlučio da se HT Eronet proda Hrvatskom Telekomu, a BH Telecom vodećem turskom telekom operateru Turkcellu. HT Mostar i BH Telecom su vlasništvo svih građana BiH i niko nema pravo donositi odluke o prodaji državnih kompanija. Dovoljno govori postavlja da je M:tel privatizirao Telekom Srbije, HT Eronet treba privatizirati Telekom Hrvatske, a BH Telecom Turkcell. Ponovo dolazimo do rješenja nacionalnog ključa. Privatizacija može biti samo odluka Parlamenta FBiH i mora biti jasno i konkretno donesena prema studijima opravdanosti. Ako poslovanje tih kompanije donosi pozitivan budžet Federaciji, onda je logično da ih ne treba privatizirati -naveli su iz SDP-a.

U povodu ovoga oglasio se premijer FBIH Fadil Novalić koji je rekao da je navodni Izvještaj Vlade FBiH o BH Telecomu, u kojem se bilježe loši rezultati aktuelne uprave BH Telecoma, falsificiran te da u ovom mandatu Vlade FBiH neće doći do prodaje ovog preduzeća.

Mediji su prethodnih dana objavili izvještaj Vlade Federacije o poslovanju BH Telecoma, a u kojem je izneseno da su u prošloj godini zabilježeni najlošiji poslovni rezultati od 2010. godine, no Novalić je to demantirao.

- Izvještaj je u potpunosti falsificiran. Mi uopće nemamo Odjel u Vladi koji bi to mogao uraditi, nema to ni u stenogramima niti u Programu rada Vlade - rekao je Novalić.

On je naveo da privatizacije BH Telecoma nema i da je neće je biti u ovom mandatu.