GLOBUS

Skandal potresa SAD: Rusi snimili Trumpa s prostitutkama i sad ga ucjenjuju?

Trump je na svom Twitter profilu te tvrdnje odbacio kao "lažne vijesti"

Redakcija

11.1.2017

Navodne kompromitirajuće informacije će dominirati dugo odgađanom konferencijom za medije koju će Donald Trump održati u srijedu navečer.

Ovo će biti prvo obraćanje javnosti novoizabranog američkog predsjednika nakon izborne pobjede, a posljednja dešavanja će u drugi plan baciti pitanja na koji način novi predsjednik planira razdvojiti svoje političke i ekonomske interese.

Mediji su u utorak navečer objavili tajni izvještaj američkih obavještajnih agencija o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, a u njemu su i kompromitirajući podaci koji su o Trumpu prikupile ruske obavještajne službe, javlja Jutarnji.

Te informacije, koje nisu službeno potvrđene, uključuju eksplicitne detalje o Trumpovim aktivnostima s prostitutkama u jednom moskovskom hotelu koje je snimila ruska tajna služba kako bi ga u budućnosti mogla ucjenjivati, piše New York Times.

Trump je na svom Twitter profilu te tvrdnje odbacio kao "lažne vijesti" i "lov na vještice", samo nekoliko sati prije svoje prve konferencije za medije.

Konferencija je prvobitno bila zakazana za 15. decembar, ali je zatim i odgođena. Izabrani predsjednik Trump nije održao konferenciju za medije od jula već je s javnošću komunicirao putem Twittera.

Novinari će Trumpa vjerovatno ispitivati i o njegovim poslovima i sukobima interesa, kao i o njegovim planovima nakon što 20. januara stupi na dužnost.

Budući predsjednik najavio je da će poništiti reformu zdravstva koju je proveo njegov prethodnik Barack Obama, prozvanu Obamacare.

Mnogo veću zabrinutost u svijetu bude njegove najave da će povući SAD iz Sporazuma o klimi, koji je ključan za borbu protiv globalnog zatopljenja.

Više od polovice Amerikanaca izrazilo je zabrinutost zbog toga što Trump nije  transparentan u izražavanju svojih namjera, a 57 posto ispitanika strahuje zbog potencijalnih sukoba interesa u administraciji budućeg predsjednika, stoji u anketi koju je u utorak objavio Pew Research Center.

Trumpova konferencija poklapa se sa saslušanjem u parlamentu Rexa Tillersona, njegovog kandidata za državnog sekretara, kao i ministrice prometa Elaine Chao.