GLOBUS

Južna Koreja tvrdi: Kim Jong-un ima plutonijuma za 10 nuklearnih bombi

Nakon najave da s bliži dan testiranja interkontinentalne balističke rakete

(E. Ma.)

11.1.2017

Sjeverna Koreja sada raspolaže sa dovoljnim količinama plutonijuma da napravi 10 nuklearnih bombi, tvrdi Južna Koreja, sedam dana nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un objavio da se bliži dan testiranja interkontinentalne balističke rakete.

Ministarstvo odbrane u Seulu navodi da se vjeruje da Sjeverna Koreja ima oko 50 kilograma plutonijuma, što je dovoljno za 10 nuklearnih bombi. To je za 10 kilograma više u odnosu na prije osam godina.

Sjeverna Koreja je objavila da može da izvede probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u bilo kojem trenutku i sa bilo koje lokacije koju odredi lider Kim Jong-un.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA citirala je tvrdnju neimenovanog portparola tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova da je neprijateljska politika Sjedinjenih Američkih Država kriva za razvoj naoružanja Pjongjanga.

Kim Jong-un 1. januara izjavio da je njegova zemlja blizu probnog testiranja interkontinentalne balističke rakete.

- Interkontinentalna balistička raketa će biti lansirana u bilo kojem trenutku i odakle god to odredi Vrhovni generalštab Demokratske Narodne Republike Koreje - naveo je zvaničnik.

Sjeverna Koreja je prošle godine izvela dvije nuklearne probe, ukupno pet, što je izazvalo globalnu zabrinutost da je napravila značajne pomake u razvoju programa nuklearnog oružja.

Probe nisu bile uspješne pošto rakete dugog dometa nisu bile u stanju da nose nuklearne bojeve glave, ali stručnjaci procjenjuju da bi to moglo da se dogodi za pet godina.