REGION

Srbija traži zaštitu svojih ambasada od albanskih terorista, Dačić tvrdi da su Albanci planirali uzimanje taoca

Diplomatama je naloženo da izbjegavaju javne događaje

(E. Ma.)

11.1.2017

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju osiguranje srbijanskih diplomatskih predstavništava koja su, po sigurnosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mjere opreza podignu na najviši nivo.

Kako navode mediji, zasada se ne razmišlja o povlačenju osoblja, ali im je sugerirano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obavijeste Ministarstvo vanjskih poslova, a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unaprijed osigurana.

Diplomatama je također naloženo da izbjegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću mjeru.

Pojačano osiguranje ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švicarske, Turske, Njemačke, Italije i Belgije, gdje prema sigurnosnim informacijama može doći do napada na srbijansku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mjere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

Kako je za "Večernje novosti" izjavio ambasador u jednoj od "rizičnih" zemalja, diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i vlastima u zemlji domaćina.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je u ponedjeljak da se u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sjedinjenim Američkim Državama ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahtjeva za suđenje Ramuša Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim riječima dobivena od zapadnih sigurnosnih agencija iz jedne velike zemlje.

- Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca - rekao je Dačić.