GLOBUS

Trump ponovo odbacio izvještaj obavještajne službe

Novoizabrani američki predsjednik

(M.M.)

11.1.2017

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ocjenio je da je izvještaj obavještajne službe prema kojem je Rusija godinama prikupljala informacije o njemu i utjecala na izborni tok, lažan i da se tu radi o "lovu na vještice".

Svoju poruku je napisao velikim slovima sa znakom uzvika na kraju.

Američka televizijska mreža CNN i drugi mediji u SAD izvijestili su kasno sinoć o postojanju povjerljivog dokumenta od 35 strana, sastavljenog od serije bilježaka s datumima od juna do decembra 2016, koji je napisao bivši britanski agent za kontrašpijunažu kojeg američke obavještajne službe smatraju pouzdanim izvorom.

Mediji su prenijeli da su načelnici obavještajnih agencija Trumpu prenijeli rezime na dvije strane sa detaljima dokumenta, čiji su djelovi u petak objavljeni.

Trump je u nekoliko navrata odbacio izvještaj američkih obavještajnih službi o navodnoj umiještanosti Rusije u izborni tok, koja je, prema izvještaju, imala za cilj da pomogne republikanskom milijarderu da pobijedi demokratsku protivnicu Hillary Clinton. Kremlj je demantirao te navode.

Novoizabrani predsjednik će danas održati prvu konferenciju za novinare u New Yorku na kojoj se očekuje da će govoriti i o tom izvještaju.