NOGOMET

Petrović: Tražimo još tri igrača, borba za Evropu će biti teška

Šef stručnog štaba FK Željezničar

Fena

10.1.2017

Fudbaleri Željezničara sutra započinju pripreme za proljetni dio sezone 2016./17. Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Ekipa je danas obavila ljekarske preglede, a fudbaleri su se po nalogu šefa stručnog štaba Slavka Petrovića u međuvremenu pripremali individualno.

Petrović je zadovoljan poslom koji je uradio nakon tri mjeseca i prvog dijela sezone provedenih na klupi sarajevskog kluba, koji se prije njegovog dolaska nalazio u rezultatskoj krizi.

- Mojim dolaskom u Željezničar dosta pozitivnog se pokrenulo. Ekipa je do tog trenutka bila u krizi, ali uspjeli smo dići moral igrača i vratiti se na pravi kolosijek i približiti se ispunjenju ovosezonskog cilja a to je plasman u evropska takmičenja – rekao je Petrović u izjavi za Fenu.

Šef struke Željezničara naglašava da se u međuvremenu desilo dosta pozitivnih, ali i negativnih stvari u ekipi i klubu, posebno kada je u pitanju igrački kadar koji je od njegovog dolaska doživio izmjene.

- Morao sam se riješiti nekolicine igrača koji se nisu snašli i nisu uspjeli ispuniti očekivanja. Nisu imali kvalitet za prvih 11 ili klupu Željeničara. Njima smo se zahvalili i stvorili prostor za pojačanja, te smanjili troškove kluba. Odlučio sam vratiti dva bivša igrača koje je moj prethodnik sklonio, a to su Stanić i Bogičević, a to se pokazalo kao dobar potez – objasnio je Petrović.

Naglašava da u njegovoj igračkoj slagalici nedostaje još nekoliko igrača na određenim pozicijama, ali da je to pojačanja u zimskom periodu teško doći jer je većina fudbalera već vezana ugovorima za klubove, a Željezničar u ovom trenutku nema finansije da plati velika obeštećenja.

- Nama su tri pozicije upitne. Treba nam štoper, lijevi bek i jedan igrač koji se snalazi po bočnim pozicijama, na kojima trenutno imamo samo Stevanovića i Križmana koji je školovan kao špic, a obavljao je zadatke koje sam mu dao veoma korektno. Zamislite da jedan od njih ne može igrati, a mi u klubu nemamo više igrača koji mogu popuniti to mjesto. Nadam se da ćemo pronaći adekvatna pojačanja – podvukao je Beograđanin.

Željezničar nakon 18 odigranih kola Premijer lige BiH zauzima treće mjesto na tabeli sa šest bodova zaostatka za liderom Zrinjskim, te dva boda iza drugoplasiranog Sarajeva. ''Plavi'' su na dobrom putu da ispune ovosezonski cilj - izlazak u evropska takmičenja, ali nakon niza dobrih rezultata realna opcija za Petrovićeve izabranike postala je i borba za titulu prvaka.

- Tek nakon prijelaznog roka ćemo nešto više znati o snazi konkurenata. Sigurno je na papiru Zrinjski prvi, Sarajevo drugi a mi treći favorit takmičenja. Zrinjski po meni i dalje ima najbolji igrački sastav. Vidjet ćemo kako se situacija do kraja prvenstva bude odvijala i pokušat ćemo iskoristiti svoje šanse. Morat ćemo se boriti za svaki bod ako želimo zadržati ovu poziciju, a onda u playoffu dati sve od sebe u veoma teškim utakmicama – rekao je šef struke ''plavih''.

Osvrnuo se i na izgradnju istočne tribine stadiona ''Grbavica'' za koju smatra da će značajno unaprijediti poslovanje kluba.

- Ta tribina će povećati kapacitet stadiona za nekih 5.000 mjesta i otvorit će vrata Željezničaru za evropske nastupe na svom stadionu. Mora se upravi odati priznanje jer ovo je veliki projekt u kakav se klub nije upustio dugi niz godina. Stadion će omogućiti i da se reprezentacija BiH vrati u Sarajevo, jer normalno je da reprezentacija jedna zemlje igra u glavnom gradu – ističe Petrović.

Trener Željezničara će sutra u 9.00 sati obaviti prozivku na ''Grbavici'', a nakon toga ''plavi'' će obaviti prvi timski trening u 2017. godini i na taj način započeti pripreme za proljetni dio sezone.