GLOBUS

Čudo je na pomolu: Turska napušta NATO zbog Šangajske organizacije za saradnju?

Vidjet ćemo da li se i ovog puta Erdogan "šalio"

Redakcija

10.1.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznenadio je svjetsku javnost kada je 2013. godine, dok je još bio premijer, povodom Šangajske organizacije za saradnju (SCO) rekao predsjedniku Turske Vladimiru Putinu:

- Izvuci nas iz ove patnje (pokušaji pristupanja EU). Voljni smo da finalizujemo sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskim zemljama. Razgovarao sam o SCO sa vama ranije. Nama je stalo do toga.

Tada, Erdoganova izjava je djelovala kao šala ili provokacija s ciljem slanja poruke u Brisel: "Niste nam potrebni, imamo druge opcije".

Veoma mali broj ljudi shvatio je Erdoganovu izjavu ozbiljno.

Tri godine kasnije, u novembru 2016. Erdogan se još jednom dotakao pitanja turskog učešća u SCO.

- Turska ne treba da kaže:'Mi smo za EU, bez obzira na sve'... Na primjer, zašto Turska ne bi bila dio šangajske petorke? - rekao je Erdogan.

Ovog puta, njegove riječi nisu više bile dočekane neozbiljno. Mnogo toga se promijenilo od 2013. Prije svega, odnosi Turske sa Zapadom su oslabili, naročito nakon propalog puča u julu i masovnih čistki koje su uslijedile.

Dalje, EU je postala sve manje privlačna Ankari usljed velikog broja unutrašnjih problema sa kojima se Unija suočavala (kao što je Brexit) i s kojima se suočava (izbeglička kriza, islamofobija i uspon desnice).

Na kraju, odnosi Rusije sa Zapadaom također su zahladili zbog ukrajinske krize, aneksije Krima i intervencije u Siriji.

Svi ti faktori su zbližili Moskvu i Ankaru, kako jednu s drugom, tako i sa ne-zapadnim parterima, čime je članstvo Turske u SCE postalo još izglednije.

Takozvana "Šangajska petorka" (Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan) nastala je 1996, a 2001. preimenovana je u SCO pošto se priključio i Uzbkistan.

Nakon toga, status posmatrača u SCO dodijeljen je Mongoliji, Iranu, Belorusiji i Afganistanu. Indija i Pakistan pristupili su SCO u junu 2016., a ove godine postat će punopravni članovi. Turska je "partner u dijalogu" od 2012.godine.

Značaj SCO u svtu raste velikom brzinom, a prema mišljenju Fjodora Lukjanova, glavnog urednika magazina "Russia in Global Affairs", glavni faktor jedinstva u SCO jeste politika nemiješanja u unutarnja pitanja država članica.

Mnogi u Turskoj vjeruju da je ovo odsustvo kritika nešto što je možda i najprivlačnije za vlasti u Ankari.

Ipak, ekonomske pogodnosti također igraju važnu ulogu.

Rusija smatra Tursku za potencijalnog punopravnog člana iz više razloga. 

Prije svega, Moskva želi da poboljša i produbi odnose sa Ankarom nakon incidenta s obaranjem aviona koji je privremeno udaljio dve zemlje.

Kako je zaokret Turske ka istoku nakon propalog puča evidentan, turska vanjska politika je jedna od "najvrelijih" tema u ruskim političkim krugovima.

Vladimir Žirinovski, kontroverzni turkolog i lider ruskih Liberal demokrata ide toliko daleko da predviđa da će usljed daljnjeg zaokreta ka Evroaziji, Turska na kraju možda čak i napustiti NATO.

Drugi razlog je ekonomske prirode. Turska može poslužiti Moskvi kao energetska centrala za spajanje Evrope i Azije, a članstvo u SCO bi samo pomoglo daljnjoj saradnji, prenosi Press online.

Treći razlog tiče se sigurnosti koja je, s obzirom na aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, od presudnog značaja.

Moskva i Ankara se suočavaju sa sličnim soigurnosnim izazovima u regionu, od čega je najveći svakako terorizam.

Lider Liberal demokrata Žirinovski izjavio je nakon novembarske posjete Turskoj kako mu je Erdogan lično tražio da pomogne turskim naporima da se priključi SVO, nakon čega mu je rekao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO.

Vidjet ćemo da li se i ovog puta Erdogan "šalio".