VIJESTI

Savjetnik Bakira Izetbegovića: Nekom trebaju špekulacije i sukob, ali moramo biti profesionalni

Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na konferenciji za medije

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

10.1.2017

Selmo Cikotić, savjetnik u Kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na današnjoj konferenciji za novinare govorio je o stavovima Izetbegovićevog kabineta u vezi s angažiranjem jedinice oružanih snaga (OS) BiH u ceremoniji obilježavanja neustavnog dana RS-a, 9. januara u Banjoj Luci.

Cikotić je kazao da je u Ministarstvu odbrane, te u Oružanim snagama BiH, već pokrenuta istraga za utvrđivanje odgovornosti kako je  došlo do upotrebe jedinice OS-a.

- Predsjednik Izetbegović će pokrenuti postupak da se te okolnosti rasvijetle. Trenutno ne bih želio da komentarišem bilo šta preko toga, zato što tek nakon ispitivanja i utvrđivanja jednog većeg broja činjenica  treba doći do stvarnih pokazatelja - kazao je Cikotić.

Cikotić je kazao i da je Izetbegović bio iznenađen činjenicom da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, uprkos nepostojanju konsenzusa o tom pitanju angažirao jedinicu OS-a  9. januara u Banjoj Luci .

- I ovo je presedan da je jedan od članova Predsjedništva, bez obzira što je u ovom slučaju predsjedavajući, samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član vrhovni komandant Oružanih snaga.

Pokrenuta istraga

Odgovarajući na novinarski upit, zašto kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nije odgovorio na upit Ministarstva odbrane, nakon reakcije NATO štaba u Sarajevu o zabrani učešća OS-a na ceremonijama u Banjoj Luci 9. januara, Cikotić je pojasnio da nije praksa da kabineti pojedinačno odgovaraju Ministarstvu, nego zahtjeve i određene akte prema Ministarstvu šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Cikotićev odgovor na ovo pitanje otkrio je i činjenicu da je u svim dosadašnjim slučajevima svaki zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prema Ministarstvu odbrane, podrazumijevao da u vezi toga postoji konsenzus sve trojice članova Predsjedništva. S obzirom da u vezi  Ivanićevog zahtjeva nije bilo konsenzusa, a on se ipak obratio Ministarstvu, jasno je da i je ovdje napravljen presedan.

- Kad se predsjedavajući Predsjedništva  BiH, obrati ministru odbrane s bilo kakvim stavom, zahtjevom ili odlukom, onda to načelno podrazumijeva konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, jer je to mehanizam i način donošenja odluka. U ovom slučaju taj uslov nije bio ispunjen - pojasnio je Cikotić.

Također, Cikotić je odgovorio i na pitanje, zna li se u ovom trenutku je li Treći puk OSBiH imao naredbu Ministarstva odbrane da ne učestvuje u ceremoniji 9. januara i kako je trebao postupiti na naredbu Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Da je ta kompletna situacija jasna, ne bi se tražila istraga i ne bi se tražilo utvrđivanje činjenica. Budući da nije i budući da postoji kontradiktornost određenih informacija, naređeno je da se provede istraga.Mislim da u ovoj situaciji špekulacije najmanje koriste. Nekom trebaju, nekom sukob treba, ali ja mislim da se odgovornost institucija treba pokazati i u smislu profesionalizma i korektonosti – kazao je Cikotić.

Komentirajući na novinarski upit ko će ukoliko bude utvrđena krivična odgovornost zbog učešća OS na obilježavanju neustavnog dana RS-a odgovarati , Cikotić je kazao da ne može prejudicirati ishod pokrenute istrage. No, kao nekadašnji državni ministar odbrane s kako je sam kazao „poprilično dugim iskustvom i djelovanjem i upotrebe OS-a“, iznio je svoj stav o tome.

- Ovdje ispod nivoa načelnika Zajedničkog štaba ne vidim da se treba utvrđivati odgovornost nekog od ljudi u OS-a, ali još jednom ne želim da prejudiciram rezultate bilo kakvog postupka. Mislim da je ključ ove situacije da se na jedan korektan način napravi analiza , da se postojeći propisi tamo gdje treba dodatno preciziraju i da se bavimo s velikim brojem pitanja koja su bitnija od obilježavanja jedne godišnjice, o bilo kojoj se godišnjici se radilo- odgovorio je Cikotić.

Odgovarajući na upit o tome, očekuje li da NATO štab u Sarajevu sankcionira odgovorne Cikotić je kazao da će „prespustiti samom NATO-u da brine o dignitetu vlastitih odluka".

- Mi tu ne možemo ništa suflirati. Ovlaštenja NATO-a i SFOR-a su da bude prisutna. To što se nisu koristila zadnjih godina dokaz su činjenice o zrelosti , odgovornosti i principijelosnosti pripadnika OSBiH na svim nivoima. Ja ni taj ishod ne želim prejudicirati -  kazao je Cikotić.

Istakao je i da se u ovom slučaju ne radi o tome da „zabranjuje obilježavanje dana RS-a“, ni postojanje manjeg bh. entiteta.

Kolektivna prava

 - A, još manje da se Srbima u BiH osporavaju bilo kakva kolektivna prava. Mislim da je intencija predsjednika Izetbegovića da se diskriminirajuća dimenzija tog datuma i načina na koji je do sada obilježavan taj dan isključi .Da se postigne dogovor oko načina obilježavanja tog dana, na način da i Bošnjaci ,Hrvati i ostali mogu učestvovati i ostali u obilježavanju dana RS-a, kao zajedničkog praznika svih građana koji žive na prostoru  i tog entietta i drugog entiteta i Brčko Distrikta, pa i regiona .Ne radi se ni o kakvoj namjeri da se  ospori ni postojanje ni pravo RS-a, da obilježava svoje praznike, pa i svoj dan  - kazao je Cikotić.

Iz cjelokupne situacije, naveo je Cikotić, kada je u pitanju angažman OS u Banjoj Luci može se kako je kazao „iščitati i nešto pozitivno“.

- Ono što mnogi analitičari primjećuju jeste to da je na obilježavanju dana RS-a bila prisutna i jedinica s oznakama OSBiH, s zastavom BiH, s počastima predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Dakle, u svemu tome se može iščitavati i jedna pozitivna dimenzija- rekao je Cikotić.