GLOBUS

Otkriveni uzroci pada ruskog aviona: Kopilot napravio ovaj katastrofalan potez

Navodi u izvještajima ruskih medija

Redakcija

10.1.2017

Uzrok pada ruskog aviona TU-154 u Crno more je preopterećenost i greška kopilota, tvrde ruski mediji pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u izvještajima ruskih medija, uzroci tragedije su otkriveni poslije analize podataka iz crnih kutija palog aviona, koji je letio iz Sočija za Siriju.

- Utvrđeno je da je avion bio maksimalno opterećen pri polijetanju iz ruskog grada, u koji je prethodno stigao na dopunu goriva - navodi izvor. 

Navedeno je da je, pored punog rezervoara, avion imao i pun tovarni prostor, ali je pored toga jedan od uzroka pada i greška kopilota Aleksandra Rovenskog. 

Prema još nepotvrđenim analizama, kopilot je umjesto da uvuče stajni trap, komandom pomjerio zakrilca iz položaja za polijetanje, u trećem minutu leta na visini od 450 metara. 

Usljed toga, opterećeni avion je počeo da gubi brzinu, ušao je u takozvani prevučeni let, izgubio visinu i krenuo u pad iz kojeg nije mogao da se izvuče. 

Izvori su dodali da su kopilot i pilot Roman Volkov bili zbunjeni nastalom situacijom, ali su pokušali da povrate avion. U tome nisu uspjeli jer letjelica nije imala dovoljnu visinu i brzinu. 

Piloti koji su upravljali ovim tipom aviona kažu da je pritiskanje pogrešne komande moguće jer se prekidači za zakrilca i stajni trap nalaze jedan do drugog u desnom uglu kabine. 

Tvrdnju da je avion bio pretežak potvrđuje i činjenica da je avion u Crno more pao najprije repnim dijelom, koji se potpuno raspao. 

U tragediji su poginule 92 osobe.