BIH

Suspendirani Goran Salihović za svjedoka pozvao Milorada Dodika

Završeno pripremno ročiste

M. Aš. - E. Ma.

10.1.2017

Završeno je pripremno ročiste u predmetu koji se vodi protiv suspendiranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Glavni pretres zakazan je za 27 januar.

Zanimljivo je da je optuženi Salihović za svjedoka predložio Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a, što je na kraju Prvostepena disciplinska komisija i prihvatila.

Sukob interesa

Osim toga, Salihović je kao svoje svjedoke pozvao i Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, Nikolu Špirića, poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Osmana Mehmedagića, direktora Obavještano-sigurnosne agencije (OSA), novinara Matu Đakovića, ali i Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

S druge strane Ured disciplinskog tužioca najavio je da će kao svjedoke pozvati tužioce Tužilaštva BiH Dubravka Čamparu, Mirzu Hukeljića ali i Božu Mihajlovića, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Inače, danas je na ročištu dicisplinska tužiteljica Alena Kurspahić, obrazlažući prekršaje koje je počinio Salihović, kazala da je on i od Mihajlovića sakrio da se vodi istraga protiv Dodika u predmetu "Pavlović banka". Kako je navedeno, Salihović je upozorio Hukeljića da Mihajlović ne treba znati da je zadužen za predmet "Pavlović banka".

Disciplinska tužiteljica je navela da će dokazati i da je Salihović omogućio vršenje dužnosti osobama koje nisu nadležne za to, odnosno da postupajući tužilioci Hukeljić i Čampara u predmetima "Pavlović banke" i "Bobar banke" nisu uopće vodili istragu, već da su samo potpisivali dokumente koje su ranije u Salihovićevom kabinetu pripremali njegovi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas.

Druga tačka kojoj će javnost prisustvovati tiče se nedostavljanja informacija o disciplinskim stvarima.

U tužbi stoji i da je Salihović, nakon zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca da im se dostave informacije u vezi s razgovorom Milorada Dodika i Mate Đakovića, dostavio samo jedan dopis iako je znao da Tužilaštvo BiH ima još tri dopisa u vezi s ovim razgovorom. Narednog dana, kako stoji u tužbi, Božo Mihajlović je upoznao Ured disciplinskog tužioca o dodatnim dopisima.

Podsjetimo, Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendiran u septembru prošle godine.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Lažna informacija

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog Tužilaštva.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.