LIFESTYLE

Nakon dvije godine zvanične istrage: Čileanska vlada objavila snimak NLO-a (VIDEO)

Video nastao iz mornaričkog helikoptera

(D. K.)

10.1.2017

Čileanska vladina agencija pri civilnom aeronautičkom direktoratu (CEFAA) objavila je video snimljen iz mornaričkog helikoptera na kojem se vidi misteriozna duguljasta letjelica.

Snimak je nastao 2014. godine, a napravila su ga dva oficira mornarice služeći se Vescam infracrvenom kamerom, koja se koristi u tajnim misijama prismotre iz vazduha.

Letjelica je snimljena zapadno od Santiaga na visini od oko 1.400 metara (značajno niže od visine na kojoj lete komercijalni avioni) nakon što je "neobjašnjiv vazdušni fenomen" (termin koji se sve češće koristi umjesto NLO-a, odnosno neidentifikovanog letećeg objekta) primijećen golim okom sa daljine od oko 50 kilometara.

Kapetan je pojavu opisao kao "ravnu, izduženu strukturu sa dvije termalne sijalice" čije se otpuštanje svjetlosti nije poklapalo sa pravcem kretanja letjelice".

Na snimku (oko osmog minuta) se vidi kako objekat zaprašuje atmosferu nekakvim hemikalijama.

Prilikom susreta s NLO-om, pilot je kontaktirao dvije radarske stanice koje, kao i sam radar helikoptera, uopće nisu registrovale letjelicu. Iz stanice je potvrđeno da nikakav vazdušni saobraćaj u toj oblasti nije najavljen, niti registrovan. Pilot je više puta pokušao da stupi u kontakt sa letjelicom, ali nije bilo odgovora.

Već dvije godine CEFAA je ovaj video dijelila ekspertima, među kojima su nuklearni hemičari, astrofizičari i eksperti za video tehnologije.

r-14840356377

Pripadnici čileanskog ratnog vazduhoplovstva

Za sada, jedino prihvatljivo objašnjenje došlo je od francuske organizacije GEIPAN, koja se bavi proučavanjem NLO fenomena. Video analitičari ove organizacije smatraju da se radi o "letjelici srednjeg dometa" koja ispušta kabinsku otpadnu vodu pred slijetanje.

Čileanski eksperti i svjedoci naveli su veliki broj argumenata usljed kojih je ovo objašnjenje malo vjerovatno.

- Ovo je jedan od najvažnijih slučajeva u mojoj karijeri kao direktora CEFAA jer je naš komitet (dok smo to proučavali) bio u najboljem sastavu - rekao je Ricardo Bermudez, bivši direktor CEFAA-e.

- CEFAA je veoma cijenjena zbog toga što u njenom radu učestvuju naučnici priznati u akademskom svijetu, oružane snage i aeronautičko osoblje iz DGACC. Veoma sam zadovoljan zaključcima do kojih smo došli jer su logični i nepretenciozni... Ubjedljiva većina članova komiteta složila se da je u pitanju neidentifikovan vazdušni fenomen usljed velikog broja dobro istraženih razloga oko kojih smo se jednoglasno saglasili da su neobjašnjivi - dodao je on.