GLOBUS

"Times": Trump će Putinu dati Krim, Ukrajinu i Siriju u zamjenu za veliku uslugu

Britanski list tvrdi

Srna

10.1.2017

Donald Trump mogao bi "tiho" da prizna pripajanje Krima Rusiji i ostavi Moskvi Ukrajinu i Siriju u zamjenu za neke druge dogovore na globalnom nivou, tvrdi "Times".

Trumpove pohvale Putinu, kao i njegovi pokušaji da zaštiti Moskvu od kritika za cyber-napade vezane za predsjedničke izbore u SAD, govore da novoizabrani predsjednik SAD trasira put za veliko pomirenje sa Kremljom.

Prioriteti Trumpa u vanjskoj politici su, kako se u tekstu navodi, pobjeda nad terorističkom organizacijom "Islamska država", umanjivanje uloge Irana kao izvora destabilizacije u regionu i upućivanje izazova ekonomskoj i rastućoj vojnoj moći Kine.

Prema Trumpovim procjenama, Rusija bi mogla da pomogne u realizaciji svih tih strateških zadataka pod uslovom da dobije priznanje za kojim toliko žudi.

Dogovor Trumpa i Putina, smatraju analitičari, uklonio bi sa međunarodne agende na određeni rok temu Krima, kako ne bi remetila regulisanje pitanja rata koji se vodi na teritoriji Donetska i Luganska.

Jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznetsov" uskoro će proći kroz La Manche, pošto je obavio zadatak u Siriji. Povlačenje tog broda i drugih ruskih snaga, prema pisanju britanskog lista, bilo je planirano tako da se odvija istovremeno sa inauguracijom Donalda Trumpa.

Na taj način Kremlj upućuje izabranom predsjedniku SAD poruku - Vladimir Putin je spreman na dogovor sa SAD.