NAUKA

Revolucija: Naučnici otkrili kako na prirodan način spasiti svaki zub

Tim naučnika sa Sveučilišta King u Londonu

Redakcija

10.1.2017

Tim naučnika sa Sveučilišta King u Londonu pokazao je da hemikalija može potaknuti matične stanice u zubnoj pulpi na taj način da one izliječe sitne rupe u zubima miševa. Naziv lijeka kojeg su napravili je Tideglusib.

Lijek su primjenili tako da su biorazgradivu spužvicu namočili u spomenuti lijek te je onda gurnuli u oštećenje na zubu, odnosno rupu. U studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Science Reports, navedeno je da je ta metoda liječenja zuba dovela do "potpunog i efektivnog prirodnog oporavka", piše BBC, a prenosi Dnevnik hr.

Kod standardnog liječenja karijesa kod zubi, posjet zubaru podrazumjeva kopanje po oboljelom zubu sitnim svrdlima te korištenje smjese metala ili kompozita sastavljanog od praha keramike i stakla. U oba slučaja, tokom života često je potrebno i više puta zamijeniti takve plombe, jer i one propadaju.

No, vratimo se na primjenu Tideglusiba. Dakle, nakon što su naučnici biorazgradivu spužvicu natopljenu u lijek stavili u oštećeni dio zuba, preko svega su nanijeli zaštitni sloj. S vremenom, biorazgradiva spužva u zubu nestane, a lijek napravi svoje i zub je u potpunosti izliječen, a rupe više nema.

- Prostor u kojem se nalazila spužvica postaje pun minerala tokom razgradnje i regeneracije zuba pa se tamo ubuduće niti ne nalazi ništa što može zakazati poput plombe - ističe profesor Paul Sharpe, koji je učestvovao u navedenoj studiji te dodaje da je upravo biorazgradiva spužvica ključ čitavog procesa.

Isto tako, Sharpe smatra da bi se lijek mogao naći na tržištu u roku od tri do pet godina.

Zanimljivo je i da Tideglusib mijenja seriju signala u stanicama koji se nazivaju "Wnt" i koji su implicirani u nekim tumorima. Isto tako, taj je lijek već testiran i na pacijentima kao potencijalna terapija za demenciju.