LIFESTYLE

Kineski gigant za elektronsku trgovinu Alibaba preuzima domaći lanac robnih kuća

Vrijednost investicije 2,6 milijardi dolara

(D. K.)

10.1.2017

Kineski gigant za elektronsku trgovinu Alibaba preuzet će domaći lanac robnih kuća Intim za 2,6 milijardi dolara, u okviru plana privatizacije te trgovinske kompanije, objavljeno je danas na berzi u Hong Kongu, nakon čega su akcije Intima drastično skočile.

Alibaba i osnivač Intima Šen Guđun zajednički su ponudili cijenu od 10 honkoških dolara (1,29 američkih dolara) po dionici za kupovinu vlasničkog udjela koji još ne posjeduju u tom trgovinskom lancu listiranom na Honkoškoj berzi, prenosi agencija AFP.

Ponuđena cijena predstavlja premiju od 54 posto u odnosu na dvomjesečnu prosječnu zaključenu cijenu Intima, prije suspendovanja njegovih akcija iz trgovanja u decembru.

Ovim ugovorom Alibabin udio u lancu robnih kuća će se povećati sa 28 posto na 74 procenta, nakon što je 2014. godine uložio 692 miliona dolara u tu kompaniju.

Vijest o ovom sporazumu podstakla je skok akcija Intima za ogromnih 35 posto, na 9,49 honkoških dolara.

Procjenjuje se da će maksimalan iznos gotovine potreban za realizaciju ovog sporazuma iznositi 19,8 milijardi honkoških dolara (2,6 milijardi američkih dolara), navodi se u saopćenju.

Alibaba će sa ovom akvizicijom nastaviti širenje na fizičke prodajne objekte, koje osnivač Jack Ma planira da objedini sa kompanijskom online platformom i logističkom mrežom.

Do ovog poteza dolazi nakon što se Ma, najbogatiji čovjek u Kini, jučer sastao sa novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u New Yorku kako bi razgovarao o tome kako Alibaba može da pomogne otvaranje milion radnih mjesta u SAD omogućavajući malim kompanijama da prodaju robu Kini i Aziji, navodi AFP.