VIJESTI

Žarko Korać za Avaz.ba: Srbija igra dvoličnu igru sa BiH

Beogradski profesor i potpredsjednik vlade Zorana Đinđića

F. VELE

10.1.2017

Žarko Korać, ugledni profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu i potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića, izjavio je za Avaz.ba da Srbija igra dvoličnu igru sa Bosnom i Hercegovinom, i da to jučerašnji dan i obilježavanje 9. januara u Banjoj Luci najjasnije pokazuju. 

- Otišli su tamo predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, a premijer Aleksandar Vučić, koji vodi politiku u Srbiji i koji je najjača ličnost, nije došao. To odgovara čuvenoj tezi - mi smo za jedinstvenu BiH, ali imamo pravo da podržavamo Dodika. Ti podržavaš i državu i čovjeka koji je razbija!? Srbija kroz Nikolića i Irineja podržava sve što Dodik kaže, nema nikakve distance - kaže Korać za Avaz.ba.

Prema njegovim riječima "licemjerna igra će Beograd odvesti u nove probleme". 

- Srbija će se s otvaranjem poglavlja u pregovorima s EU suočiti sa sve više problema. Nije u pitanju samo Hrvatska, javljaju se i druge države, a jedno od pitanja je i odnos prema BiH - smatra Korać.

Sarajevo djeluje nemoćno, ali Dodik neće biti pobjednik

- U ovom trenutku Dodik izgleda premoćno, sve mu ide naruku. Nemoćno djeluje Sarajevo, nemoćno djeluje međunarodna zajednica, sve je to istina, ali dugoročno ne vidim da on može biti pobjednik. Pobjednik bi bio da Zapad kaže neka se raspada BiH. To je vjerujte posljednja stvar koju Evropa hoće. To je malo stvar principa, ali i pragmatičnosti jer znaju posljedice svega toga - kaže Korać.