NAUKA

SAD i Rusija zajedničkim snagama osvajaju Veneru?

Svemirske agencije Roscosmos i američka NASA

Srna

10.1.2017

Ruska svemirska agencija Roscosmos i američka NASA razmišljaju o zajedničkoj svemirskoj misiji - putu na Veneru.

Naučnici NASA-e i Roscosmosa razmatraju projekat da se upuste u zajednički projekt Venera-D za izradu novog svemirskog broda kojim bi se "osvojila" Venera.

Međutim, interes za taj projekt pokazali su i EU i Kina, a kompleksan program istraživanja Venere podrazumijeva i slanje atmosferskih sondi i orbitalnog aparata.

- Ovaj projekat ima ekonomsku računicu. S obzirom na sadašnje razmjere korištenja prirodnih resursa, Zemlja će se suočiti s problemom nedostatka rudnih bogatstava, pa će njihovo "kopanje" na drugim planetama biti temelj industrije u budućnosti - ističu naučnici.

Venera, za razliku od Marsa na kome je pronađena voda, ne daje nikakvu nadu da na njoj ima života.

Cijela planeta je - pustinja. Temperatura na Veneri iznosi čak 467 stepeni, ali se ona nalazi u "dubokom hladu", jer se zbog gustog sloja oblaka ne vide ni Sunce ni zvijezde.

Atmosfera Venere je gotovo čisti ugljikov dioksid, a pritisak iznosi 93 atmosfere i identičan je onom u najvećim dubinama Zemljinih okeana. 

Pritisak i temperatura Venerine atmosfere tek na visini od približno 50 kilometara podudaraju se s uvjetima na površini Zemlje.

U Rusiji je već formirana zajednička radna grupa koja namerava nastaviti tamo gdje su stali sovjetski konstruktori, koji su 1985. godine uspjeli spustiti na površinu Venere aparat "Vega dva", svojevrsni prototip sadašnje "Venere-D".