VIJESTI

Oprez za vozače: Niske temperature formiraju poledicu na kolovozu

Stanje na putevima

Redakcija

10.1.2017

Zbog ugaženog snijega na kolovozu, jutros se sporije saobraća na putnim pravcima Ključ-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Tuzla, Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik i Gornji Vakuf-Prozor.

U saopćenju BIHAMK-a navodi se da je zbog izrazito niskih temperatura moguće mjestimično formiranje poledice na kolovozu, posebno na dionicama u planinskim predjelima, kao i mostovima i prilazima tunelima.

Ekipe putnih službi vrše posipanje, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala.

Na dionicama u južnim krajevima, upozorava se na jake udare vjetra.

Iz BIHAMK-a vozače mole da voze maksimalno oprezno, kao i da vožnju prilagode uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sve kategorije vozila.

Granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. S obzirom da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.