BIH

Hrvatska ne želi srpske metke, profitirala bh. firma

Milionski posao dobio "Igman" iz Konjica

F. VELE

9.1.2017

 

Dok se Hrvatska i Srbija svađaju, Bosna i Hercegovina profitira. Tako bi se u najkraćem mogao objasniti i najnoviji spor u kojem naš zapadni susjed, poslije afere sa srpskim čokoladicama, nije htio ni metke iz Srbije, te je posao vrijedan oko 1,2 miliona maraka dobio "Igman" iz Konjica.

Jurišne puške

To ukazuje i na važnost politike dobrosusjedstva i nesukobljavanja, koji mogu privući i strane investicije, ali i vrijedne poslove. Nedavno je, naime, Hrvatska vojska umalo ostala bez metaka za vježbe, jer, prema pisanju beogradskih listova, nije htjela tender za nabavku municije prepustiti firmi "Prvi partizan" iz Srbije.

Ta nabavka u kojoj je najbolji ponuđač bila firma iz Užica, vukla se kroz Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) od juna 2015. godine. Na kraju, neposredna nagodba bez tendera bila je nužna kako vojska ne bi ostala bez municije za vježbe.

U međuvremenu, završena je isporuka oko pet miliona bojevih i manevarskih metaka za jurišne i snajperske puške, koje je MORH direktnom pogodbom nabavio od kompanije "Igman" iz Konjica. Riječ je o municiji za puške VHS, G36 i za snajpersku pušku koju koriste za obuku i na vježbama. 

Njihov problem 

- Kupac je došao na prijem, roba je otpremljena prije Nove godine. Što se nas tiče, ništa nije bilo sakriveno. Jeste da je ovaj biznis obavljen bez tendera, ali nisam upoznat ima li MORH pravo na to, to je njihov problem. Ne znam je li poništen raniji tender, zašto je poništen i ko je bio najbolji ponuđač - kaže za "Avaz" Džahid Muratbegović, direktor „Igmana“. 

Žele proširenje proizvodnje

Proteklu godinu „Igman“ je završio s najboljim uspjehom. 

- U ovoj godini ugovorili smo sto posto, puni su nam kapaciteti i objektivno razmišljamo o njihovom proširenju - kazao je Muratbegović.

Dodao je da BiH ima snažnu namjensku industriju i da im je želja da rade sa zemljama u okruženju.

- Krenuli smo, nadamo se da će s Hrvatskom biti i više posla - istakao je Muratbegović.