BIH

Uskoro nas neće imati ko liječiti

Odlazi nam medicinski kadar, u koga uperiti prst

A. NUHANOVIĆ

9.1.2017

 

Odlazak ljekara mučit će našu zemlju i ove godine. Prema predviđanjima strukovnog sindikata, koji već mjesecima upozorava na tešku situaciju u zdravstvu, navodeći da je ova oblast dovedena na rub propasti, iz BiH će trbuhom za kruhom otići čak 400 vrsnih ljekara, stomatologa, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja! 

Ove alarmantne brojke iznio je za "Avaz" dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog saveza sindikata doktora medicine i stomatologije BiH.

Neizdrživo stanje 

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje u zdravstvu je neizdrživo, pa se hitno moraju poduzeti konkretni koraci kako ne bi došlo do kolapsa. 

Da je stanje alarmantno, pokazuju podaci da je našu zemlju u posljednje dvije godine napustilo čak 500 ljekara, iako našem zdravstvu trenutno nedostaje čak 3.000 doktora, ponajviše psihologa, patologa, anesteziologa...

- BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi - pokazuju podaci sindikata. 

Mladi ljekari, kako kažu iz sindikata, odlaze za boljim uvjetima rada, boljom plaćom, ali i u potrazi za kakvim-takvim poslom, koji u ovoj zemlji ne mogu naći. Prema pokazateljima, medicinari, prije svega oni iz operacionih sala te koronarnih i jedinica intenzivne njege, uglavnom odlaze u Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Za koju godinu, kaže Zaid, neće imati ko da nas liječi. 

Ključna sedmica

S ovim gorućim problemima, istakao je dr. Zaid, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, koje, kako navodi, još nije nikakvim stimulativnim mjerama pokušalo zadržati ili vratiti ljude.

Zaid ističe i da još iz ovog ministarstva nisu dobili poziv na pregovore o kolektivnim ugovorima, iako je, podsjeća, Federalna vlada 23. decembra zadužila ministra zdravstva Vjekoslava Mandića da krene u pregovore sa sindikatom. 

- Ako se nastavi ministrovo ignorisanje, mi nastavljamo s već otpočetim pripremama za generalni štrajk. Na ulicu ćemo izaći pred Ministarstvo zdravstva FBiH i zdravstvene ustanove. Sljedeća sedmica za nas je ključna. U toj sedmici moramo imati prvu sjednicu ili izlazimo na ulice - poručuje Zaid. 

Služba za zapošljavanje KS 

Da je stanje u zdravstvu neuređeno, pokazuju podaci Službe za zapošljavanje Sarajevskog kantona, gdje je na birou veliki broj ljekara koji godinama ne mogu naći posao, iako potreba za njima postoji. 

  • 67 - fizioterapeuta 
  • 15 - mikrobiologa 
  • 133 - psihologa 
  • 128 - doktora medicine 
  • 127 - stomatologa 
  • 90 - magistara farmacije 
  • 151 - laboratorijskih tehničara 
  • 170 - stomatoloških sestara 
  • 464 - zubotehničara