BIH

Čović: Priču oko izbornog zakona završiti u idućih mjesec - dva dana

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a

Fena

9.1.2017

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako se obilježavanju dana RS-a pridaje pretjeran značaj jer se skreće pažnja s osnovnih problema BiH.

- Mi bez potrebe stalno dižemo tenzije bez obzira kakve ko osjećaje imao prema bilo kojem datumu, pa tako i prema 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući i to je moj stav – kazao je Čović nakon završetka današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

Dodao je kako mu nije upućen poziv na obilježavanje u Banjoj Luci.

Govoreći o izmjenama izbornog zakona, predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je kako se na tom pitanju radi već duže vrijeme te da će HDZ BiH imati vrlo jasan stav, odnosno dinamiku kako i s kime razgovarati te na koji način kako bi se što prije donijele te izmjene.

- Do kraja januara mi moramo imati vrlo jasan stav oko tri pitanja, jedno je izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, zatim rješavanje pitanja Grada Mostara, te tehnička pitanja u izbornom zakonu - poručio je Čović, dodavši kako vjeruje da se može osigurati natpolovična većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Želimo sa svojim partnerima u naredna dvije-tri sedmice iznijeti ideje o kojima smo do sada raspravljali da vidimo u kojoj formi, koje izmjene i dopune se mogu ugraditi u izborni zakon da bi i tu priču ostavili iz nas te se posvetili životu i funkcioniranju države – kazao je Čović. 

Istaknuo je kako je uvjeren da bi izborni zakon trebao biti završen u narednih mjesec dana.

Kada je u pitanju članstvo BiH u NATO savezu i moguća neutralnost države, Čović je kazao kako BiH nikada ne može biti neutralna te da postoji mogućnost da se krajem juna aktivira akcijski plan za članstvo (MAP).

- Ja ne vidim drugog puta nego da zbijemo redove i našim evropskim putem ojačamo svoju međunarodnu poziciju i naše odnose sa komšijama te da se onda baziramo na rješavanje  unutrašnjih, ekonomskih i socijalnih pitanja zemlje – naglasio je.

Što se tiče izbora u Stocu, predsjednik HDZ-a BiH, koji će inače sutra biti u radnom posjetu toj općini, uvjeren je kako će CIK dobiti šansu da uskoro donese odluku o provođenju izbora u Stocu.

Na upit je li Hercegovina zanemarena kad je u pitanju gradnja Koridora Vc Čović je potvrdio kako je sistemski i organizirano spriječeno da se grade saobraćajnice kroz Hercegovinu te da tu misli i na južnu i sjevernu zaobilaznicu Grada Mostara, te na Koridor Vc od Bijače pa do sjevera Mostara.

- Naravno da insistiramo da svi oni, koji su bili uključeni u političke igre oko pravljenja koje-kakvih peticija, izađu iz tog svega jer bojim se da nećemo više moći tolerirati da jedan dio BiH ostane u cijelosti u sjeni investicijskog zamaha kada je u pitanju koridor Vc – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.  

Inače, danas je u Mostaru održana i sjednica Predsjedništva HNS-a BiH.