REGION

Dačić: Albanci planiraju teroristički napad i zauzimanje srbijanske ambasade

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio

Redakcija

9.1.2017

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je danas da se, prema bezbjednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od srbijanskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahtjeva za suđenje Haradinaju.

-To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam -kazao je Dačić za srbijanske medije.

Prema njegovim riječima, izjava albanskog ministra inostranih poslova Ditmira Bušatija pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti.

-To je uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud - rekao je Dačić.

Srbija, istakao je, jeste za konstruktivni dijalog, ali se ne plaši i ne dozvoljava da je niko uslovljava i ponižava.

- Uvrede na račun Aleksandra Vučića, zbog stava o Haradinaju, pokazuju koliko Albaniji nije stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. Ako Vučić, kako kaže Bušati, živi u prošlosti, u kakvom li tamnom vilajetu žive albanski političari u Albaniji i na Kosovu? - upitao je Dačić.

Zato su, kako navodi, riješili da daju nalog albanskoj emigraciji da demonstrira ispred naših i francuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, kao što su danas učinili u Njujorku.

- Isto tako, u posjedu smo bezbjednosnih informacija da se u albanskoj dijaspori planira da se zauzimanjem nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi, Srbija prinudi da odustane od zahtjeva za suđenje Haradinaju - rekao je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On kaže da su o tim saznanjima obavještene policije i bezbjednosne službe tih zemalja i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva i date instrukcije i preduzete mjere u cilju preventivne zaštite. To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam, ocjenio je šef srpske diplomatije.

- Srbija upozorava sve zemlje da su odgovorne za bezbjednost naših DKP-ova, a albanskim političarima skreće pažnju da se ne igraju vatrom i da će Srbija zaštititi svoje interese. A Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda. I srpski narod, kao i svaki drugi, zaslužuje pravdu - zaključio je Dačić.

Ministar vansjkih poslova Albanije Ditmir Bušati saopštio je danas da bi, poslije hapšenja Ramuša Haradinaja, trebalo preispitati dijalog između Prištine i Beograda.

- Poslije šest godina dijaloga, mislim da je došlo vrijeme za preispitivanje jer Srbija na taj dijalog gleda kao mogućnost "povratka" na Kosovo, stavljajući znak pitanja na funkcionalnost najmlađe evropske države - naveo je Bušati, prenijela je agencija.

Kako se navodi, Bušati je tražio od Brislea da izvrši pritisak na Srbiju zbog "miniranja procesa normalizacije dvije zemlje".

Bušati je rekao da su izjavama o hapšenju Haradinaja, premijer i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, "imali za cilj da dobiju političke poene preko Kosova", dodajući da je to "kontraproduktivno na duge staze".