VIJESTI

Ledeni val se nastavlja: Sutra u BiH -21 stepen (FOTO)

Period niskih temperatura širom naše zemlje

A. SOKOLOVIĆ

9.1.2017

Nastavlja se period niskih temperatura širom Bosne i Hercegovine.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz dnevnu temperaturu od minus 8 do minus 2 stepeni preovladavat će sutra u našoj zemlji.

Jutarnja temperatura bit će od minus 18 do minus 12 stepeni, na jugu od minus sedam do minus jedan, na planinama do minus 21 stepen, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prognoza za tri dana:

Srijeda: U Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, mjestimično i sa slabim snijegom. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Jutarnja temperatura od -18 do -12, na jugu od -7 do -1, na planinama do -21, a najviša dnevna od -8 do -2, na jugu od -1 do 4 stepena.

Četvrtak: Jutro malo do umjereno oblačno, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U večernjim satima u Hercegovini i većem dijelu Bosne sa kišom i snijegom. Padavine slabog intenziteta. Jutarnja temperatura od -15 do -8, na jugu od -4 do 0, na planinama do -18, a najviša dnevna od -1 do 4, na jugu od 3 do 8 stepena.

Petak: Pretežno oblačno vrijeme. U Bosni najprije kiša koja će postupno prelazit u susnježicu i snijeg. Na planinama sa snijegom. Tokom dana, povećanje sniježnog pokrivača. U Hercegovini sa kišom. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 0 do 4, na planinama do -10, a najviša dnevna od -1 do 5, na jugu od 3 do 8 stepeni. Poslije podne, pad temperatura zraka.

Građani Bosne i Hercegovine tako da i u naredna tri dana moraju voditi računa kako će se obući, da bi adekvatno odgovorili na ledeni talas koji je već drugu sedmicu zahvatio našu zemlju, region i veliki dio Evrope. 

snijeg

Odjenite toplo donje rublje, od sintetike - izolacijski sloj - majicu, flis te jaknu koja štiti od vjetra

Preporuke za odijevanje: 

Odjenite toplo donje rublje, od sintetike. Izolacijski sloj - majicu, flis te jaknu koja štiti od vjetra.

Tople čarape, podgaće ili hulahopke, gumene cipele i ne zaboravite kapu i rukavice.  

Na snazi je crveni (Višegrad i Foča) i u ostatku BiH ljubičasti meteoalarm, odnosno izuzetno opasno vrijeme, skoro pa u cijeloj Bosne i Hercegovini. 

Biometeorološka prognoza: 

Opća slika će se djelimično popraviti, pretežno zbog blagog zatopljenja sredinom dana. Jutro i večer će još biti popraćeni vrlo niskim temperaturama, stoga je i dalje preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, reducirati boravak na otvorenom i provoditi mjere zaštite od hladnoće, naročito osjetljive grupe stanovništva poput djece, hroničnih bolesnika i starijih osoba.

prognoza-bih

Grafički prikaz minimalne i maksimalne temperature zraka u BiH do 24. januara: Uglavnom sve ispod nule

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda nestabilne vremenske prilike prognoziraju se do 18. januara. Na prostoru cijele Bosne i Hercegovine očekuju se slabe do umjerene padavine, u Bosni snijeg, a u Hercegovini kiša i susnježica.

- Veće količine padavina očekuju se 13. i 14. januara. Prognozirane visine novog snijega za ovaj period u Bosni kretat će se od 15 do 20 centimetara, a u Hercegovini u ovom razdoblju očekuje se do 40 mm kiše. Nešto stabilniji period u pogledu padavina očekuje se od 19. do kraja prognoznog perioda 25. januara.

- Jutarnje temperature do 12. januara u Bosni se očekuju od -20 do -15, a u Hercegovini od -7 do -2 stepena, dok će dnevne u Bosni biti od -10 do -5, a u Hercegovini od -1 do 4 °C. Na planinama u ovom periodu očekivane minimalne temperature dostizat će -24 stepena.

- Nešto topliji period, ali i dalje sa temperaturama prikladnim godišnjem dobu, prognozira se od 13. do 25. januara. Jutarnje temperature na prostorima zapadne, sjeveroistočne i sjeverne Bosne očekuju se od -13 do -9, a u Hercegovini od -1 do 4 stepeni. Maksimalne dnevne na prostorima zapadne, sjeveroistočne i sjeverne Bosne dostizat će vrijednosti do -4, a u Hercegovini do 7 stepeni. Na područjima centralne, jugozapadne i istočne Bosne prognozirane jutarnje temperature kretat će se od -15 do -10, a dnevne do -6 stepeni - prognoza je Bakira Krajinovića, stručnog saradnika u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda.