GLOBUS

Assange odgovorio Obami: Hillary je izgubila jer je namjestila izbore protiv Sandersa, pomiri se s tim!

Osnivač WikiLeaksa odgovorio na optužbe

Redakcija

9.1.2017

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange danas je održao konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na optužbe koje su na njegov račun iznijeli Barack Obama i CIA, a tiču se navodnog hakovanja američkih predsjedničkih izbora.

Američke obavještajne službe optužile su ruske hakere da su "umiješali prste u predsjedničke izbore u SAD", doprinijevši pobjedi Donalda Trumpa nad Hillary Clinton.

Julian Assange je odgovorio da se "masovna histerija" u SAD odvija po sistemu "mnogo buke bez dokaza", te da sem priče o navodnom hakovanju, javnosti nije predočen nijedan jedini dokaz o navodnom uticaju na izbore u SAD.

Assange se dotakao i mejlova Hillarynog šefa kampanje Johna Podeste, koje je WikiLeaksa počeo da objavljuje u martu 2015. godine.

- Trump tada nije bio ni na političkom horizontu, a niko živ nije znao da će Trump biti ozbiljan kandidat na izborima. Čak ni mi iz WikiLeaksa to nismo znali - rekao je Assange, odbacivši tvrdnje američkih demokrata da je Podesta hakovan zbog Trumpa.

Assange je rekao da "čak i da je moguće da su ruski hakeri uticali na izbore u SAD, to nikako nije mogla da naredi ruska Vlada", prenosi Blic.

Osnivač WikiLeaksa je podsjetio na lažna svjedočenja Donne Brazile, američki politički analitičar i bivša predsjedavajuća Nacionalnog komiteta Demokratske stranke SAD, koja je svjedočila o navodnim fabrikovanim izvještajima WikiLeaksa, iako se nakon toga pokazalo da je "svaka riječ koju je sajt objavio tačna".