UNSKO-SANSKI KANTON

Bosanska Krupa: Utrošeno milion eura u uređenje deponije Krivodol

Otklonjena ekološka prijetnja

M. DEDIĆ

9.1.2017

Općina Bosanska Krupa, dobivši grant sredstva Evropske unije (EU) kroz projekt IPA, zatvorila je i sanirala deponiju Krivodol, koja je postala ekološka prijetnja. Ova općina jedna je od četiri u Federaciji BiH koja je dobila skoro milion eura da riješi ovaj ekološki problem. Radovi su počeli u oktobru prošle godine i uspješno su okončani krajem  decembra. 

Divlje odlagalište

- Nakon nekoliko godina upornog rada i insistiranja na ovom projektu, na veliko zadovoljstvo svih, uspjeli smo realizirati zamišljeno. Općina Bosanska Krupa i JKP “10. juli” uložili su mnogo napora da bi se osigurala sredstva - kazao je općinski načelnik Armin Halitović. 
 
Na saniranoj deponiji, gdje su urađeni zemljani radovi, kao i tzv. otplinjavanje, urađena je  hidrantska mreža uz ostale objekte, a izmješten je i dio lokalne saobraćajnice kako bi se spriječila neovlaštena upotreba. Također, oko deponije je postavljena ograda, kojom je onemogućen pristup onima koji su i nakon zatvaranja deponije ovdje pokušali odlagati otpad. 

U Bosanskoj Krupi godinama postoji problem s divljim deponijama, a trenutno se koristi divlje odlagalište Vlaški Do, koje lokalna vlast pokušava urediti, ali ide sporo zbog nedostatka sredstava. 

Najskuplji projekt

- Problem je što na području Unsko-sanskog kantona još nije određeno mjesto za regionalnu deponiju i ne zna se kada će ona profunkcionirati, ali se ova oblast mora dovesti u red barem do nekog zadovoljavajućeg stanja. Na već spomenutom divljem odlagalištu radimo projekt koji će taj prostor malo urediti. U planu je gradnja reciklažne i pretovarne stanice tako da tu uskoro neće biti odlaganja nego samo sortiranje otpada, pakovanje i odvoz na najbližu regionalnu deponiju - rekao je Halitović. 

Ističe kako je sanacija deponije Krivodol veliki uspjeh i jedan od najskupljih projekata u proteklih 20 godina na prostoru općine.

Reciklažno dvorište

Halitović je istaknuo kako, zajedno s JKP “10. juli” i s općinama Cazin i Bužim i njihovim preduzećima, rade na postojećoj deponiji Meždre Vlaški Do, gdje će imati reciklažno dvorište. Odatle će se deponovati samo ono što se ne može reciklirati, i to prema ekološkim standardima EU.