LIFESTYLE

iPhone danas obilježava 10. rođendan

Uređaj koji je napravio revoluciju u svijetu mobilnih telefona

(D. K.)

9.1.2017

Steve Jobs na današnji je dan 2007. godine predstavio prvi iPhone - uređaj koji je napravio revoluciju u svijetu mobilnih telefona.

Jobs je opisao iPhone kao "tri-u-jedan uređaj": "iPod sa širokim ekranom osjetljivim na dodir, revolucionarni mobilni telefon i najsavremeniji uređaj za internet komunikaciju".

iPhone je od tada predstavljen u nekoliko različitih verzija, ali je dizajn onakav kakav je osmislio Steve Jobs i dalje prisutan.

U to vrijeme, njegov koncept djelovao je gotovo pretjerano ambiciozno. Podrazumijevao je da ljudi treba da nose pravi kompjuter u džepu, ali se ispostavilo da je to bilo baš ono što im je potrebno, piše portal cdm.me.

"iPhone je ključni dio života naših korisnika. Danas više nego ikad mijenja način na koji komuniciramo, zabavljamo se, radimo i živimo. iPhone je postavio standarde u svijetu mobilnog računarstva u njegovom povoju i mi tek počinjemo. Najbolje tek dolazi", napisao je aktuelni izvršni direktor Apple-a Tim Cook na desetogodišnjicu predstavljanja iPhonea.

Možda je to istina, ali će za mnoge korisnike Jobsovo predstavljanje prvog telefona pod oznakom iPhone predstavljati najsvjetliji trenutak u historiji kompanije.