VIJESTI

Ovaj dan nije za slavlje, to je početak genocida u BiH

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Žena-žrtva rata"

Avaz.ba

9.1.2017

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Žena-žrtva rata" danas su poručili kako se 9. januar nikako ne može slaviti kao dan RS, već samo kao genocid nad nesrpskim stanovništvom, a posebno Bošnjacima.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić na današnjoj konferenciji za medije rekla je kako su predstavnici srpskog naroda 9. januara uz pomoć JNA željeli veliku Srpsku i da su tada počeli genocid nad nesprskim stanovništvom.

- Danas u Banjoj Luci i dalje žele isti projekat, negirajući tako genocid i ratne zločine i slaveći svoje heroje. Deveti januar se može slaviti samo kao genocid nad nesrpskim stanovništvom, a posebno Bošnjacima - kazala je Hasečić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" je kazala kako je 1992. godina bila vrlo potresna jer je tada odlučeno da ona i mnoge majke ostanu bez sinova i muževa.

- Ja danas nemam djece, a nakon rata smo ja i mnoge druge majke ukopale samo po jednu ili dvije kosti. Ratnih godina su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) željeli da budemo protjerani, istjerani i da naše kuće i avlije postanu njihove. Godine 1992. smo svi mi koji smo živjeli u RS izgubili sva prava i moć i BiH je tada podijeljena. Ovaj datum se ne može i ne smije slaviti, a bila sam razočarana kada je jučer predsjedavajući Ivanić izjavio da poštuje samo Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH - kazala je Subašić.

Murat Tahirović iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kazao je da su događaji iz 1941. i 1992. zauvijek obilježili hrvatski i srpski narod.