VIJESTI

Hrvatski šef diplomatije: Ključni međunarodni čimbenici potiču događaje u BiH

Davor Ivo Stier o dešavanjima u našoj zemlji

F. V.

9.1.2017

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier kazao je da obilježavanje dana RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, "svjedoči o jednom procesu eskalacije tenzija u BiH".

- To je jedan proces koji nije započeo danas. Neki ključni međunarodni čimbenici to potiču, a s druge strane neki dozvoljavaju da se to održava bez većih reakcija - kazao je Stier.

Naglasio je kako je "Hrvatska dala veliki doprinos BiH, ali često je puta samo dobivala optužbe da je bila agresor i naši časnici dobivaju optužnice".

- U tim i takvim okolnostima jedino što danas želim reći je - pozvati sve aktere u BiH da na miran i odgovoran način pronađu rješenja za otvorenja pitanja koja stoje između tri konstitutivna naroda. Hrvatska će i dalje podupirati teritorijalni integritet BiH, kao države gdje se konačno u praksi mora poštivati institucionalna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda - dodaje.

Odgovarajući na pitanje na koga je konkretno mislio kada je kazao da neki dozvoljavaju obilježavanja bez većih reakcija, Stier kaže kako je istaknuo da je to jedan proces koji nije danas započeo i da smo svjesni da su za puno manje stvari nekada bili sankcionirani hrvatski čelnici.

- To danas nije i vjerojatno neće biti slučaj, ali trebamo danas mirne glave gledati ovaj proces i razumjeti koje su okolnosti i pozvati sve da se na miran način riješe otvorena pitanja - napomenuo je.