KULTURA

Neki minusi će vas ugrijati: Promotivne cijene ulaznica za predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo

Nastavak pogodnosti za sve ljubitelje teatra

Mi. K.

9.1.2017

Kao poklon, na početku nove kalendarske godine iz Narodnog pozorišta Sarajevo nastavljaju sa svojim pogodnostima.

Svim ljubiteljima teatra, pružena je prilika da po promotivnoj cijeni za sve kategorije ulaznica od 5 KM, uživaju u glumačkoj vrsnosti doajena BH glumišta, Zijaha Sokolovića, Josipa Pejakovića, Vesne Mašić, i drugih.

Oni će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u utorak, 17. januara s početkom u 19:30 sati  izvesti dramsku predstavu "Divlje meso" rađenu prema tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića.

divlje-meso-2

Predstava "Divlje meso"

Predstava je na eminentnim festivalima višestruko nagrađivana kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji i čak sedam osvojenih nagrada.

- I ako je ova drama, "klasik" južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina 20 vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme.  Tematsko-idejni okvir ove "drame vijeka", kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom " novog poretka" - kazao je Mustafić.

Prema njgovim riječima početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u "naš dom" s neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo.

- Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv "viška istorije" koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao "dlaka u grlu", kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta - kazao je Mustafić.