LIFESTYLE

Šta nam tehnologija donosi sve u 2017.godini?

Trendovi i tehnološka dostignuća

Redakcija

8.1.2017

Pravo je vrijeme da se prisjetimo trendova i tehnoloških dostignuća iz 2016. koje ćemo voljeti i u predstojećoj 2017. godini.

Društvene mreže
 

Na prvom mjestu svakako se nalaze društvene mreže koje su postale sastavni dio svakog trenutka našeg života. U prethodnoj godini najpopularnije društvene mreže, kao što su Facebook, Snapchat i Instagram uveli su mnoštvo novina koje su oduševile brojne korisnike, pa tek preostaje da vidimo kakva su sve iznenađenja i nove funkcije i pogodnosti čelnici ovih kompanija pipremili za nas u 2017. godini.

Virtuelna realnost
 

Oooh da, u prethodnoj godini virtuelna realnost je definitvno zakucala na naša vrata. VR je prešla dalek put posljednjih godina, kako u pogledu performansi, tako i u pogledu dostupnosti i sada nam je bliža nego ikada. U roku od samo godinu dana brojne kompanije pokrenule su proizvodnju VR uređaja, te možemo da očekujemo da će ih u 2017. godini biti proizvedeno više nego ikada prije.

Proširena stvarnost
 

U međuvremenu i proširena stvarnost napreduje – a Pokemon Go manija prethodne godine dokazala je da tehnologija ima ogroman potencijal da utiče na korisnike i njihov život i navike uopšte. U skladu s poslovnim analitičarima, Apple CEO Tim Cook je bukvalno izrazio uvjerenje da proširena stvarnost ima potencijal da bude veća od virtuelne. Iako ćemo morati još malo da pričekamo da vidimo kuda će nas sve razvoj tehnologije odvesti, svakako ne smijemo da zaboravimo na Google Glass i slične proizvode koji su otvorili neke nove horizonte. Jedno je sigurno – u 2017. godini možemo da očekujemo mnogo više na polju proširene stvarnosti.

Autonomna vozila
 

Autonomni automobili su definitivno zaslužili mjesto na ovoj listi kao revolucionarna promjena u saobraćaju i prevozu koji smo poznavali do sada. Uvjerili smo se da je moguće da vozilima upravljaju kompjuteri umjesto čovjeka, pa tako računari upravljaju Uberovim automobilima, Googleovi automobili prelaze stotine hiljada kilometara, a Teslin autopilot koristi sve više ljudi. Naravno, u ovim vozilima i dalje ljudi moraju biti za volanom automobila uvijek spremni da uskoče i preuzmu kontrolu, ali iz Google-a, na primjer, tvrde da su već sada njihovi računari bolji vozači od ljudi. Vjerujemo da će se ova grana sve više razvijati u budućnosti i da možemo da očekujemo brojne novitete u godini koja je pred nama.

Manje kablova
 

Ono što je oduševilo ljude širom svijeta, jeste činjenica da se najnoviji uređaji poput slušalica, zvučnika i sličnih aparata sve više oslanjaju na Bluetooth, pa tako danas imamo sve manje muke sa poznatim hororom u vidu zapetljanih kablova. Bežičnim putem, uz pomoć aplikacije i samo jednog klika danas možemo da uživamo u omiljenoj muzici, upravljamo kompjuterom uz pomoć mobilnog telefona, kontrolišemo uređaje po kući, poput pametnog zamrzivača ili mikrotalasne, ili pak da “bežično” pišemo sa  Bluetooth olovkom. Mogućnosti Bluetooth tehnologije su razne i brojne, i tek preostaje da vidimo šta nas na ovom polju sve čeka.


Pametne kuće
 

Odavno u filmovima gledamo ljude koji žive u pametnim kućama u kojima preovladava tehnologija i sve radi “na dugme”. Tehnologija koja je znatno napredovala bi trebalo da nam olakša svakodnevne aktivnosti samo jednim klikom, pa zašto onda ne živimo već svi u pametnim domovima u kojima brojne uobičajene stvari možemo da uradimo uz pomoć daljinskog upravljača, ili pak glasovne komande? Dio problema leži u takmičenju različitih kompanija, kao i u njihovoj nedovoljnoj saradnji. Činjenica je da postoji mnoštvo uređaja i aplikacija ove vrste na tržištu, ali veoma malo rešenja kako ih povezati sve u jedno. Sjetite se priče Marka Zuckerberga i njegovog ličnog pomoćnika s glasom Morgana Frimena, i koliko muka je i sam imao dok nije podesio neke osnovne funkcije. Ipak, činjenica je da možemo očekivati velike napretke na ovom polju u 2017. godini.