BIH

Bulić: Većina bh. građana nema dovoljno za prehranu porodice

Iako magazin "Time" svrstava BiH među najjeftinije zemlje svijeta

T. ROKVIĆ

8.1.2017

Bosna i Hercegovina je jedna od najjeftinijih zemalja u svijetu. Barem tako tvrdi američki magazin “Time” nakon istraživanja u 112 zemalja svijeta. Prema jeftinoći, mi smo na 11. mjestu.

Prirodni resursi

“Time” je preuzeo ovo istraživanje od kompanije za finansijsko istraživanje “GoBankingRates”, koja se u svojim analizama vodila podacima o cijenama životnih namirnica, cijenama najma nekretnina, indeksom kupovne i potrošačke moći. Sve su cijene upoređivane s onima u Njujorku. 

Istraživanje ističe da BiH svoju privredu zasniva na prirodnim resursima, da Bosanci i Hercegovci imaju pristojnu kupovnu moć, da su nam niske cijene nekretnina, namirnica i roba široke potrošnje. Prema njihovoj računici, u Sarajevu se mjesečni troškovi kreću od 600 do 700 dolara.

Gordana Bulić iz Kluba potrošača činjenicu da smo na listi jeftinijih zemalja svijeta objašnjava i time da naša zemlja nije članica Evropske unije. Zato smo, kaže ona, oslobođeni mnogih taksi koje se plaćaju u EU. 

- Naše su robe i usluge jeftinije i zbog niskih trgovinskih marži, niskih cijena distribucije pa onda i zbog izbjegavanja plaćanja zakonskih obaveza za zaposlenike, a i često poreza i PDV-a. Sve ovo doprinosi tome da su kod nas cijene potrošačkih roba niže nego igdje u svijetu - napominje Bulić.

bulic

Bulić: Oslobođeni mnogih taksi

Niže cijene

No, ističe Bulić, sve je to lijepo ako se ne gleda odnos prodajnih cijena i prosječnih primanja, naravno, ako se isključe primanja funkcionera. Za sve druge, BiH je poprilično skupa zemlja.

- Većina naših građana nema dovoljno ni za prehranu porodice. Posebno je teška situacija kod penzionera koji odvajaju za lijekove i komunalije ili u porodicama s više djece – dodaje Gordana Bulić.  

Od najjeftinijih, najskuplji Bermudi

Na kraju ljestvice, odnosno na 112. mjestu, nalaze se Bermudi, dok je prva ni listi Južna Afrika. Od zemalja iz regiona, Kosovo je na 3. mjestu, Makedonija na 10., Srbija je 18., Crna Gora 26., Slovenija 36. i Hrvatska 47. Uzevši u obzir da je američki dolar jaka valuta, ovakva lista ima smisla samo u slučaju da se neko od Amerikanaca preseli u neku od država s liste, pri čemu bi zadržao svoja primanja koja je ostvario u Americi.