BIH

Pse lutalice iz BiH prodaju u Dansku?

Zeničanin tvrdi da se radi o svojevrsnoj "fabrici štenadi"

D. PAŠALIĆ

8.1.2017

Nakon što je Grad Zenica donio odluku o uklanjanju pasa lutalica i njihovom smještanju u azil sagrađen na lokalitetu Bare kod Stranjana, iz zeničkog Udruženja za zaštitu i spašavanje životinja "Šapa" uslijedile su oštre reakcije.

Oni tvrde da se u Zenici sprema masovno nezakonito ubijanje pasa lutalica. Ipak, građani podržavaju ovu odluku, kako bi konačno mogli bez straha hodati ulicama.

Stranice za kupovinu

I dok se vode oštre polemike po društvenim mrežama, počele su isplivavati i informacije o samoj „Šapi“, koje do sada nisu bile poznate u javnosti.

Prema riječima Samira Bektaša, Zeničanina s adresom u danskom Bornholmu, "Šapa" koristi Zenicu kao besplatnu „fabriku štenadi“ koju, prema njegovim tvrdnjama, prodaju u Danskoj i mjestu gdje on živi.

- Nešto od toga moguće je vidjeti i na stranicama Gadehunde i Bosnien, koje kupuju životinje iz BiH, pa i iz Zenice. Cijena jednog šteneta je 1.500 kruna (oko 400 KM). Biznis je to, i to dobar, a ne plaćaju porez – kaže Bektaš.

Iako, kako navodi, konkretnog dokaza nema, nedavno je na društvenoj mreži Facebook gledao uživo intervju Anne-Mette Olsson iz Bornholma, koja je samo u decembru uvezla deset štenadi.

Svi šute

- Intervju je išao uživo, nažalost, nisam ga mogao snimati. Olsson je uvezla samo prošlog mjeseca deset štenadi, mislim da su svi iz Zenice. Kako je pričala, plaćala je 1.500 kruna, odnosno 400 KM, za štenad koju poslije ovdje prodaje čak do 10.000 kruna, zavisno od rase – prepričava Bektaš.

Iako je odlučio istražiti ove radnje, problem je, kako kaže, što je i u Danskoj, baš kao i u Zenici, sve obavijeno maglom.

- Ništa ne možeš ispitati, jer svi šute i kriju od koga precizno uvoze štenad – kaže on.

"Šapa": S tim nemamo ništa

Iz "Šape" negiraju tvrdnje da je njihovo udomljavanje pasa komercijalno. No, potvrdili su da pse udomljavaju u Bornholm.

- Tačno je da se tamo udomljavaju. Ali, mi ne dobijemo nikakav novac, sretni smo ako pokrijemo troškove za put. To rade partnerske organizacije, koje nalaze porodice za udomljavanje, mi s tim nemamo ništa. Nijedan azil u svijetu ne dopušta vam da uzmete psa bez doniranja određenih sredstava. Azili imaju svoje ogromne troškove, koje neko mora platiti – kažu iz "Šape".