BIH

Preporuke: Kako prebroditi ekstremnu hladnoću

Na minusima pojačati ishranu, zaboraviti na cigarete i alkohol

E. HALIMIĆ

8.1.2017

Ekstremna hladnoća donijela je brojne probleme građanima u Bosni i Hercegovini, a kako bi što bezbolnije prebrodili minuse kakvi odavno nisu zabilježeni u BiH, ljekari građanima savjetuju kvalitenije odijevanje i ishranu. 

Generalni direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić preporučuje da se pazi na odijevanje, posebno na kvalitetnu obuću. 

Kobne posljedice

- Obavezna je kapa na glavi, a prije izlaska na ulicu ljudi koji su osjetljivi ili hronični bolesnici moraju se prvo utopliti, zakopčati, pa onda izaći. Nikako ne izlaziti raskopčan, jer to može imati kobne posljedice - istakao je Husić.  

Dodao je da je ovo prava bosanska zima na koju smo mi zaboravili, zbog stakleničkog efekta.

fuad-husic-domovi-zdravlja

Husić: Prava bosanska zima

 - Građanima se preporučuje i pojačana ishrana. Zaboravili smo i na čuvene kompote, koji sada mogu dobro doći, a ne treba zaboravljati i sirovo voće i povrće. Potrebno je suzdržavati se od konzumiranja alkohola, jer on odaje toplinu. „Popij pa se zagrij“ baš i ne djeluje. Također, pušači trebaju izbjegavati konzumiranje cigareta na otvorenom - naglasio je Husić. 

Planina i skijanje

Prema njegovim riječima, za omladinu i zdrave ljude kretanje nije ograničeno ako se utople i kvalitetno obuju, a ne treba izbjegavati odlazak na planinu i skijanje.

Stručnjaci podsjećaju i da je automobile potrebno pripremiti za zimske uvjete. Na naš upit, Mersiha Imširović iz BIHAMK-a odgovorila je da većina vozača ne pripremi na vrijeme vozilo za zimske uvjete vožnje, već probleme s automobilom zbog niskih temperatura rješavaju tek kada oni nastanu. 

 - Potrebno je provjeriti koncentraciju, odnosno temperaturu smrzavanja rashladne tekućine, tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti sredstvom protiv zamrzavanja. Također, treba provjeriti i u kakvom su stanju metlice brisača, između ostalog dosuti sredstvo za odmrzavanje u rezervoar goriva. Obavezno provjeriti stanje akumulatora i kablova te podmazati kedere (gume) na vratima glicerinom. Preko noći potrebno je prekriti vozilo ceradom ili makar vjetrobranska stakla kartonom – istakla je Imširović.  

Dodala je da se kod ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže, savjetuje da se po pokretanju motora pričeka pola minute do minutu „na leru“ prije nego što se počne voziti.  

 - Treba krenuti polagano i ne pretjerivati s gasom dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu. Kod izrazito niskih temperatura posebno treba obratite pažnju na mjenjač, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni brzina, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije, treba nježnije postupati s mjenjačem – naglasila je Imširović.

mersiha-imsirovic-bihamk

Imširović: Pripremiti vozilo

Brojevi za pomoć

  • 121 - Civilna zaštita/Gorska služba spašavanja BiH 
  • 122 - Policija
  • 123 - Vatrogasci
  • 124 - Hitna pomoć