BIH

Penzioneri jedva preživljavaju: Kakav nam je praznik ako nam je prazan sto

Uz početak isplate penzija u Federaciji BiH

M.Sm./A.Nu.

8.1.2017

Isplata decembarskih penzija počela je tek jučer, 7. januara, iako su prethodnih mjeseci penzioneri, shodno obećanju Federalne vlade, po svoj novac u pošte i banke išli petog u mjesecu. 

Za činovnike u vlasti dva dana i ne znače nešto naročito, ali za većinu od 408.268 penzionera u Federaciji BiH to su dani teške besparice. Neki od njih s kojima smo razgovarali kažu da nemaju ni marku da odu u prodavnicu i kupe sebi namirnice za najskromniji ručak. Kako poručuju, kukala majka onome ko bude morao čekati ček do 13. januara, kada bi isplata u potpunosti trebala biti okončana.

kata-hadzihasanagic

Hadžihasanagić: Niko nas ništa ne pita (Foto: M. Kadrić)

Preživjeti vikend

Jednostavno, kažu da ovih dana preživljavaju.

- Ko nas pita kad će penzije, imamo li šta da jedemo? Niko! Rade šta hoće i isplaćuju kad i kako hoće - kaže Sarajka Kata Hadžihasanagić.
 
Na pitanje kako je proslavila Novu godinu, kazala je: "Nikako!“
 
- Dočekala sam je praznog stola. Nema nam druge nego da se u ovoj godini nadamo boljim danima - ističe Hadžihasanagić. 

Dodaje kako bi, da je barem ovog mjeseca dobila penziju koji dan ranije, kupila frtalj mesa i naknadno kao čovjek dočekala Novu godinu. 

Na Ferhadiji smo sreli i Rešada Ljuhvara. Kaže da se vraća iz banke, išao da vidi nije li kojim slučajem penzija ipak legla 5., kao i prethodnih mjeseci. 

- Znate šta su mi rekli? Dođi u ponedjeljak! Ne u subotu 7., već iza nedjelje, 9. Pa kome će to isplata početi 7. januara! Valja nam ovaj vikend preživjeti, jest ćemo šta imamo i koliko imamo - kaže Ljuhvar.

resad-ljuhvar

Ljuhvar: Jest ćemo koliko imamo

Požalio se i da od penzije ne može živjeti ni pola mjeseca.
- Čekamo da dobijemo penziju, a pare odu brzo. Dok kupim lijekove, malo hrane, platim račune, od polovine mjeseca opet prazan novčanik. Preživljavanje, jednostavno - ističe Ljuhvar. 

Dodaje da u ovoj zemlji niko ne razumije i ne vidi penzionerske muke. 

Sve skupo

Ima i onih koji od penzije mogu živjeti. No, kažu da ipak ni njima kašnjenja ne odgovaraju, iako se ne pate kao 80 posto ove populacije.

- Ne mogu se požaliti, imam fina primanja. Ne dižem redovno penzije, skupilo se nešto ušteđevine. Ama, žao mi je onih koji sa 326 maraka trebaju preživjeti mjesec, pa to je  nemoguće. Sve je skupo, moraju kupiti lijek. Sramota je još da kasne s isplatom, posebno u prazničnim danima - kaže Ismet Ovčina iz Sarajeva.

ismet-ovcina

Ovčina: Iako ima dobru penziju, žali se na kašnjenje

Jučer neznatan dio isplaćen

Predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa kazao nam je jučer kako ima informaciju o tome da su pojedine banke iz svojih sredstava još 5. isplaćivale penzije.
 
- Ipak, činjenica je da je danas (jučer, op. a.) isplaćeno svega 10 posto, eventualno 20 posto penzija. Penzije, uglavnom, isplaćuju pošte i banke s kojima imamo ugovor - rekao nam je Rapa.

Iz Federalnog zavoda PIO naveli su da će isplata penzija biti okončana najkasnije do 13. januara.