VIJESTI

Obilježavanje dana RS osiguravat će 1.000 pripadnika MUP RS-a

Entitetski ministar Dragan Lukač potvrdio

Fena

8.1.2017

Na sigurnosnim mjerama obilježavanja dana RS, 9.januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, bit će angažirano više od 1.000 pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova RS, potvrdio je danas entitetski ministar Dragan Lukač.

Osiguravat će, između ostalog, paradu „25 godina RS-a“, koja će biti održana na glavnom banjalučkom trgu - Trgu Krajine, a u kojoj će biti i svečani defile pripadnika MUP RS-a.

Lukač je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao kako smatra da je to dovoljan broj policajaca da sve manifestacije 9.januara prođu bez problema.

-Pozivam sve građane RS-a da dođu u Banju Luku i da zajedno u miru i dostojanstveno proslavimo ovaj veliki praznik, rekao je Lukač, nakon što je danas položio vijence u okviru obilježavanja dana RS.

Na zahtjev štaba akcije „Dan Republike 2017“, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, čiji je zadatak da osigura nesmetano održavanje proslave 9. januara, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić donio je odluku o privremenoj zabrani rada poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata i točenja alkoholnih pića, na području dijela grada Banje Luke gdje će biti održana parada te prema dvorani „Borik“ gdje je najavljena svečana akademija.