BIH

24 godine od ubistva Hakije Turajlića: Bio je dobar, pametan i pošten, a takav državi nije bio potreban

Sjećanje na potpredsjednika Vlade RBiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

8.1.2017

Hladnog i ledenog osmog januarskog dana prije 24 godine u blizini sarajevskog aerodroma ubijen je prvi potpredsjednik Vlade Republike BiH Hakija Turajlić, koji je, faktički, u to vrijeme obavljao funkciju predsjednika Vlade. Iako je bio pod zaštitom međunarodnih snaga, ubio ga je pripadnik zločinačke Vojske Republike Srpske u UNPROFOR-ovom transporteru. 

Gorka činjenica

Oklopno vozilo, kojim se Turajlić vraćao sa sastanka na aerodromu s turskom delegacijom, na punktu u Kasindolskoj ulici zaustavila je srpska vojska. Do danas je ostalo nerazjašnjeno zašto su  pripadnici francuskog UNPROFOR-a poslušali naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata transportera, omogućivši da jedan od vojnika  ispali rafal u Turajlića.

Dvadeset četvrtu godišnjicu Turajlićevog ubistva obilježava gorka činjenica da 
za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Iako je 1998. godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića za ratni zločin, kojom se teretio i za ubistvo Turajlića, Vasić je oslobođen optužbi, a proces je ponavljan tri puta.

Godinama iz Tužilaštva Kantona Sarajevo tek na novinarske upite odgovaraju  da je predmet još aktivan, ali rezultata nema. Porodica ubijenog Turajlića sumnja da se iko bavi tom  istragom i još jednu godišnjicu ubistva ovog velikog čovjeka dočekuje s tugom, bolom i ogorčenjem. 

Alija Turajlić, brat ubijenog potpredsjednika nekadašnje Vlade RBiH, za „Avaz“ kaže da država nikada nije ni pokušala naći odgovore na pitanja koja samo još traže njegovi najmiliji. 

alija-turajlic123

Alija Turajlić: Skoro dvije i po decenije porodica traži odgovore

Sposoban čovjek 

- Već 24 godine iščekujemo da kažu: „Eto, procesuirali smo nekoga“, pa da dobijemo odgovore ko je dao nalog i po čijoj je direktivi Hakija ubijen. Ali, oni se ne brinu za to i očigledno je to kod njih ad acta. Država nikada nije ni bila uključena u obilježavanje godišnjice Hakijinog ubistva i ne vodi računa o tome, nego obilježavanje organizira „Energoinvest“ - kaže Alija Turajlić. 

Brat ubijenog Turajlića i dalje smatra da je država trebala tražiti odgovornost UN-a, odnosno francuskog bataljona, da se ovo pitanje riješi. Smatra da mora na vidjelo izaći i istina i biti utvrđena odgovornost zašto je njegov brat poslan bez odgovarajuće zaštite na aerodrom u Sarajevu u tim teškim danima i je li njegovo ubistvo tada odgovaralo „svim stranama“. 

- Ubijen je zato što nije odgovarao nikome. Bio je sposoban čovjek, dobar, pametan i pošten, a takav očigledno tadašnjoj  državi nije bio potreban. Nažalost, ali tako je - zaključuje Alija Turajlić. 

Godišnjica ubistva Hakije Turajlića danas će biti obilježena u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu posjetom porodice i prijatelja njegovom mezaru. 

Uspješan privrednik

Hakija Turajlić bio je i uspješan privrednik, koji je za prijeratni "Energoinvest" sklopio brojne poslovne ugovore kojim su ovom bh. gigantu otvorena vrata svjetskih tržišta Afrike, Iraka, Irana, Pakistana, Bliskog istoka, Malezije i Indonezije. Bio je moderni političar demokratske orijentacije, uzoran suprug i otac dvije kćerke. Posthumno mu je dodijeljena Zlatna plaketa Patriotske lige BiH - orden za hrabrost, patriotizam te odgovorno i časno izvršavanje zadataka.