GLOBUS

Papa u Rimu beskućnicima dijelio vreće za spavanje

Centri za pomoć otvoreni su duže nego obično

Fena

8.1.2017

Nakon podjele sendviča i pića na blagdan Bogojavljenja, papa Franjo podijelio je bekućnicima u Rimu vreće za spavanju i osigurao vozila kako bi prenoćili po velikoj hladnoći koja je zahvatila glavni grad Italije, objavila je novinska agencija Ansa u subotu.

Centri za pomoć beskućnicima otvoreni su duže nego obično, rekao je Konrad Krajewski, Papin djelitelj milostinje.

- Motor vozila ne smije biti upaljen noću jer je to opasno, no kao zaštićeni prostor i to je neki zaklon - rekao je Krajewski, kako prenosi Ansa. 

Vreće za spavanje dizajnirane su da ugriju korisnike i pri temperaturama koje se spuštaju na 20 stepena celzija ispod nule.

Srednja i južna Italija pogođene su neuobičajeno hladnim valom zbog čega je nekoliko osoba umrlo, uglavnom beskućnika.

Italijanska vlada nije potvrdila smrtne slučajeve kao posljedicu hladnog vala, no mediji su o njima dosta izvještavali.

Poglavar 1,2 milijarde katolika brigu o siromašnima označio je centralnom temom svog pontifikata. Poznat je po skrbi za beskućnike kojima je u mnogo navrata dijelio vreće za spavanje.

U petak je podijelio sendviče i piće beskućnicima i izbjeglicama kako bi im zahvalio što su taj dan podijelili vjerske letke okupljenima u Vatikanu na blagdan Bogojavljenja.

Papa je ranije naredio da se instaliraju tuševi za beskućnike tik uz Trg Svetog Petra u Rimu i podijelio 1.500 napolitanskih pizza nakon kanonizacije Majke Tereze prošle godine.

Sredinom novembra pozvao je u Rim 6.000 beskućnika iz cijelog svijeta, a među njima i iz Hrvatske na Festival radosti i milosrđa kojim je završeno zatvaranje Godine milosrđa.