GLOBUS

Raspad sistema među teroristima: Vi ste lažljivci koji znaju udarati po civilima na pijaci i džamijama

Sukob dvije najjače terorističke organizacije

Redakcija

8.1.2017

I ekstremisti su, čini se, u ekstremnoj svađi. Ayman al-Zawahiri, egipatski doktor koji je ujedno i šef terorističke grupe Al Kaida, obrušio se u najnovijoj audio poruci na “nepoštenu kampanju” svog rivala ISIS-a.

Poruku je detektirala i prevela američka SITE Intelligence Group.

65-godišnji Zawahiri (koji se skriva, pretpostavlja se, negdje u Pakistanu, a Al Kaidu je preuzo nakon što su 2011. američki specijalci ubili dotadašnjeg vođu, Osamu bin Ladena), u svom se obraćanju žali na izjave Abu Bakr al-Bagdadija, šefa ISIS-a, da se Al Kaida protivi sektaškim napadima na šiite i da je spremna sarađivati s kršćanskim liderima, prenosi France 24.

- Lažljivci ustraju u svojoj lažljivosti, do mjere da tvrde da mi ne osuđujemo šiite - rekao je te zanijekao da je ikad utvrdio da bi kršćani mogli biti njegovi partneri u upravljanju budućim islamskim kalifatom. Samo je rekao, tvrdi, da bi oni unutar njega mogli baviti se svojim poslom.

- Ono što sam rekao je da su oni partneri što se tiče zemlje, primjerice poljoprivrede, trgovine i novca, i imat će svoju privatnost, u skladu s našim šerijatskim zakonima - objasnio je sljedbenicima. Zawahiri inzistira da nije tražio poštedu šiita, već da je sugerisao da se napadi fokusiraju na šiitske iračke snage, a ne civile, prenosi Jutarnji.

45

Ayman al-Zawahiri                                                                        Abu Bakr al-Bagdadi

- Nekoliko sam im puta rekao da prestanu s eksplozijama na pijacama, molitvenim prostorima i džamijama i da se koncentrišu na vojsku, sigurnosne i policijske snage i šiitske milicije - dodao je lider terorističke mreže. Odbacio je i Bagdadijeve tvrdnje da Al Kaida podržava svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija. Poručio je “neka kažu Americi i ostalima da neće pokleknuti” te zagovarao dijalog o taktici s drugim džihadistima. - Nismo nepogrešivi, već smo ljudska bića koja pogode i promaše - rekao je, dodajući kako se zalaže za diskusiju o najboljim i najmudrijim tehnikama koje će donijeti pobjedu religiji.

No, iz ovog se istupa jednog od najopasnijih svjetskih terorista može iščitati još jedna važna poruka.

Naime, kako je ISIS u Siriji i Iraku pod snažnim pritiskom te se očekuje da ubrzo bude odande protjeran, tako se Al Kaida nastoji ponovo postaviti kao ključna teroristička organizacija. Naime, nakon što je bila gotovo razbijena 2000-ih godina pomalo se oporavila posebno kad se Zapad fokusirao na borbu protiv ISIS-a. Al Kaida je tada ojačala svoje položaje na Arapskom poluotoku i na sjeveru i zapadu Afrike. Regrupirala se, kako ističu stručnjaci za borbu protiv terorizma, te stekla brojne saveznike u zemljama u kojima vlada policijska represija i korupcija (Niger) ili potpuni kaos (Jemen).

Budući da stanovnike tih područja gledaju kao saveznike, a ne žele im nametnuti svoju vlast (bar ne za sada), dobivaju i sve veću podršku lokalnih zajednica pa su snagama sigurnosti gotovo neuhvatljivi. Tako ujedno dobivaju i sve veći broj boraca.