GLOBUS

Naučnici apeliraju kod Obame: Zaustavite Trumpa prije nego što raznese cijelu planetu

Uznemirujuće upozorenje

(Al. Ti.)

7.1.2017

Grupa stručnjaka za naoružanje zamolila je odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu da ukine stanje visoke pripravnosti s nuklearnog arsenala SAD-a prije nego što Donald Trump ne uđe u Bijelu kuću i "impulzivno raznese cijeli planet".

Organizacija "Plougshares Fund", koja je osnovana tokom Hladnog rata, pokrenula je peticiju kojom traže od Obame da se promijeni trenutni status "visoke pripravnosti" američkog nuklearnog naoružanja.

Članovi organizacije koja se bori protiv korištenja nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja upozorava kako bi temperament i nedavni komentari Donalda Trumpa mogli dovesti do "najgoreg mogućeg scenarija".

Peticiju podržavaju brojni političari, penzionisani vojni oficiri i vladini dužnosnici. Bivši državni sekretar za odbranu William Perry za Independent je kazao kako je zabrinut zbog Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

"Predsjednik Trump može lansirati 140 bojnih glava za vrijeme koje mu je potrebno da napiše 140 znakova. Tweet se može izbrisati, ali devastacija koju će donijeti nuklearno naoružanje ne može se poništiti", navodi se u peticiji koja je dosad prikupila više od 60.000 potpisa.

Tom Collina, jedan od direktora organizacije kazao je kako je peticija pokrenuta zbog zabrinutosti zbog Trumpovog temperamenta.

"Naš prijedlog kupio bi više vremena. Kad je na vlasti neko ko je impulzivan...", kaže Collina.