VIJESTI

Loši uvjeti za vožnju na cestama u BiH, obavezna upotreba zimske opreme

Na graničnim prelazima zadržavanja do 20 minuta

Redakcija

7.1.2017

Zbog nestabilne vremenske situacije i loših uvjeta za vožnju, pojačana je kontrola posjedovanja zimske opreme za sva motorna vozila, a policija isključuje vozila koja nemaju zimsku opremu. To se posebno odnosi na dionice preko planinskih prevoja.

Zbog sniježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na putevima Tomislavgrad-Prozor i Rakitno-Blidinje, dok je na području cijelog Livanjskog kantona zabranjen saobraćaj za vozila preko 7.5 tona. Na autoputu A-1 Zenica-Tarčin saobraća se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Vozači se upozoravaju i na mjestimično jake udare vjetra. Zbog izrazito niskih temperatura upozorava se na poledicu na kolovozu. Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Večeras do ponoći, zbog pravoslavnog Božića, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

Granični prelazi Deleuša (Bileća-Nikšić) i Klobuk (Trebinje-Nikšić) su zatvoreni za teretna vozila. S obzirom da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.