VIJESTI

Večernje bogosluženje u hramu Svetog Ilije Proroka i paljenje badnjaka

Badnje veče u Maglaju

NBr.

6.1.2017

Badnji dan i Badnje veče koji najavljuju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista,  pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar, obilježili su prazničnim bdijenjem i paljenjem badnjaka. Svečano je bilo i u hramu Svetog Ilije Proroka u Maglaju gdje su se okupili vjernici iz maglajske parohije, a večernje bogosluženje predvodio je jerej Vladimir Kukić.

badnjak-12

„U našim hramovima, domovima i srcima i mi večeras dočekujemo rođenje Isusa Hrista. Dočekajmo Hrista uz radosnu pjesmu, uz grančice badnjeg drveta i pijukanje mališana. Imajte ljubavi u srcima svojima, smirenja, strpljenja, blagosti. Ne budite gordi i licemjerni, ne zavidite, nego pomažite bližnjemu svome. To je ono što nam Hristos poručuje svojim rođenjem. Poručuje nam i koliki je značaj porodice i koliko poštovanja treba da imamo prema svojim roditeljima. Gospod nam poručuje: poštuj Boga svoga i poštuj bližnjega svoga. Volite i pomažite bližnje, onoliko koliko vam je Bogom dano“, poručio je jerej Kukić okupljenim vjernicima.

badnjak-8

Nakon večernjeg bogosluženja, djeci su podijeljeni slatkiši, vjernicima badnjačići, a zatim je u porti hrama zapaljen badnjak koje je ove godine obezbijedio Mićo Kandić.

Upriličeno je narodno veselje uz izvornu muziku, a vjernici i drugi posjetioci mogli su popiti čašu kuhanog vina. Petu godinu zaredom izvornu muziku je osigurao Miro Stevanović, inače porijeklom iz Donjeg Rakovca.

Zlatnik za česnicu poklonila je Vukosava-Vukica Božanović.

Badnje veče u Maglaju obilježeno je vatrometom I narodnim veseljem uz izvornu muziku.