BIH

Dječak koji je ujedinio BiH s roditeljima stigao u Istanbul: Ljekarske prognoze pozitivne

Edin Bjelopoljak za Avaz.ba

E.T./M.M.

6.1.2017

Sedmogodišnji Evelin Alajbegović iz Kaknja kojem je dijagnosticiran tumor na mozgu otputovao je na liječenje u Istanbul, a danas smo stupili u kontakt sa koordinatorom skupljanja pomoći i predsjednikom Udruženja poslodavaca Kakanj Edinom Bjelopoljakom. 

Bjelopoljak nas je izvjestio o tome kako je protekao put te kakve su ljekarske prognoze.

- Roditelji su smješteni, a danas je i dječakov otac doputovao u Istanbul. Konzilij ljekara je saopćio roditeljima da su pozitivno iznenađeni što je dječak u ovakvom stanju, a naglašeno je da nisu zakasnili te da su prognoze pozitivne - rekao je.

Dječakovi roditelji imaju pomoć prevodioca koji im je 24 sata na raspolaganju, a smješteni su u stanu koji se nalazi u sklopu kompleksa bolnice.

- Građani BiH koji se nalaze u Istanbulu se stalno javljaju kako bi došli do roditelja i pružili im pomoć u vidu odjeće ili igračaka za dječaka. Svi molimo Boga da dječak bude dobro i da ovoj našoj napaćenoj zemlji konačno donesemo najpozitivnije moguće vijesti - zaključio je Bjelopoljak. 

U akciji prikupljanja novca učestvovali su brojne obrazovne ustanove, firme, građani iz cijele BiH i svijeta, bh. reprezentativac Mirza Teletović, ali i Općina Kakanj koja je sredstva namijenjena za doček Nove godine donirala za Evelinovu operaciju. 

Dječak se u proteklom periodu nalazio u Pedijatrijskoj klinici Jezero, a operaciju su pristale izvršiti klinike u Hannoveru, Berlinu i Istanbulu.

Na kraju je ipak odlučeno da Evelin operaciju obavi u turskom gradu koja košta 130.000 KM, uključujući i sanitetski aviotransport.