REGION

Hodžaj: Srbija zloupotrebljava Interpol, pritisci zbog zabrane posjete Nikoliću

Ministar vanjskih poslova Kosova

(M.M.)

6.1.2017

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da Srbija zloupotrebljava Interpol i dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

On je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da se sve nadležne institucije Kosova informisale Francusku da Srbija nema nikakve nadležnosti na Kosovu, prenosi Blic.

Hodžaj je rekao da Srbija nastavlja politiku Slobodana Miloševića i da zloupotrebljava Interpol za hapšenje političkih ličnosti i građana Kosova i najavio promjenu u pristupu dijalogu između dvije zemlje.

Dodao je da je telefonom razgovarao sa svojim francuskim kolegom od koga je zatražio da se Ramuš Haradinaj oslobodi, jer je nevin.

- Danas smo podnijeli drugi zahtjev dokazujući u detaljima da Srbija nema jurisdikciju nad Kosovom i pomenuli smo veliki broj sličnih slučajeva - rekao je Hodžaj.

Kosovski ministar planira da putuje u Francusku kako bi detaljno informisao francuske vlasti o osjetljivosti slučaja.

Pritisci zbog Nikolića

Hodžaj je rekao da su vlasti na Kosovu izložene velikom međunarodnom pritisku nakon odluke da ne daju dozvolu predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da posjeti Kosovo na pravoslavni Božić.

Šef kosovske diplomatije je pozvao političke stranke i građane da se poslije hapšenja Haradinaja suzdrže, ističući da Kosovo ima odlične odnose sa Francuskom koje treba nastaviti.