VIJESTI

Finansiranje besplatnog prijevoza boračkoj populaciji

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo i direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić potpisali Ugovor

Fena

6.1.2017

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo i direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić potpisali su danas Ugovor po kojem će navedeno ministarstvo finansirati troškove javnog gradskog prijevoza ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca, te dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja u tekućoj 2017.

Za tu namjenu ministarstvo je u ovogodišnjem budžetu planiralo sredstva od oko 700.000 KM.

Fišo je pojasnio da to pravo navedene kategorije ostvaruju na osnovu kantonalnog Zakona o dopunskim pravima boraca/branitelja.

- Njegovom primjenom mi na najkonkretniji način pomažemo GRAS-u koji se, nažalost, i dalje nalazi u teškoj finansijskoj situaciji - istakao je Fišo.

Naglasio je da će to preduzeće uvijek imati podršku Ministarstva za boračka pitanja KS, jer 95 posto njegovih radnika čine nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ili članovi porodica neke od boračkih kategorija.

Ugovorom je utvrđeno da cijena mjesečnog kupona u svim zonama prijevoza - A, B, C i D iznosi 31,90 KM. GRAS je obavezan da kupone izdaje i dijeli isključivo na osnovu mjesečnih spiskova korisnika općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu, a kojima je Ministarstvo priznalo pravo na besplatni gradski prijevoz, kao i da za svaki mjesec posebno vrši obračun prodaje ovih kupona, te konačne iznose fakturiše Ministarstvu.

Vatrić je zahvalio ministru Fiši i resornom ministarstvu na ovoj, ali i svim ostalim vidovima pomoći.

Spomenuo je da se ona najčešće ogleda u osiguranju plaćenog boravka u nekoj od ustanova koje pružaju usluge banjsko-klimatskog liječenja, u finansiranju troškova prijevoza do liječilišta, ali i u sufinansiranju troškova liječenja radnicima GRAS-a kojima je takva vrsta pomoći bila neophodna, saopćeno je iz Pres-službe KS.