BIH

Ima li BiH odgovor na krizne situacije?

Dok zemlji prijete polarni minusi i obilne snježne padavine

S. D.

6.1.2017

Novi snijeg i najave niskih temperatura koji prijete i sigurnosti i životima građana, naročito u naseljenim mjestima udaljenim od gradskih centara, aktuelizirali su stare probleme u BiH iz oblasti zaštite i spašavanja.

Činjenice pokazuju da BiH nema uređen sistem zaštite i pomoći u kriznim situacijama i građani nisu u ništa manjoj opasnosti od eventualnih prirodnih nesreća nego što su bili 2014. godine, kada je veći dio zemlje bio pod vodom, ili u februaru 2012., kada su BiH pogodile do tada nezapamćene snježne padavine.

Revizija učinka  

Da od tada do danas ništa nije urađeno kako bi se prevenirale štete i neka nova katastrofa, pokazala je i revizija učinka o „Aktivnostima institucija BiH za provođenje zaštite i spašavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći“, koje je nedavno objavio Ured za reviziju institucija BiH.  

U poređenju sa susjednim zemljama, gdje funkcioniraju jedinstvene službe koje rukovode planovima prevencije i akcijama pomoći i spašavanja stanovništva, u BiH ne postoje sistem i jedinstveno državno tijelo koje bi koordiniralo rad nižih organa nadležnih za spašavanje. Iako postoji odluka Vijeća ministara o formiranju koordinacijskog tijela koje bi činili predstavnici svih nivoa vlasti, ono nikada nije formirano. 

Samir Agić, pomoćnik državnog ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje, kaže da je Ministarstvo sigurnosti BiH iz svoje nadležnosti učinilo mnogo toga u oblasti spašavanja, ali ističe da to nije dovoljno. A da je tako, najbolje ilustrira Agićev odgovor na pitanje šta ako vremenski uvjeti uzrokuju vanredne situacije. 

samir-agic123

 Agić: Ne postoji sistem

- Radit ćemo isto kao što smo radili prije dvije godine u toku poplava i prije četiri godine kada su nas pogodile obilne snježne padavine. Radit ćemo na ho-ruk i ad hoc rješenjima, jer, jednostavno, u ovoj državi sve se radi ad hoc. Mi ćemo imati odgovor na takvu situaciju, ali adekvatan zakonima i standardnim procedurama nećemo. Naći ćemo mi ljude i poslati ih na teren, ali obučene, opremljene i osigurane ljude nemamo. I Bog zna hoćemo li ih ikada imati - kaže Agić. 

Specijalna jedinica 

Svemu tome, naglašava Agić, doprinosi činjenica da je godinama evidentan i problem u formiranju mješovite specijalizirane jedinice za zaštitu i spašavanje, što je zakonom propisano još 2008. godine, ali entitet Republika Srpska ne želi učestvovati u toj jedinici.

Hitni pozivi 

Agić kaže da ne funkcionira ni sistem hitnih poziva 112, iako je Ministarstvo sigurnosti stvorilo sve preduvjete da ovaj broj profunkcionira. No, prema Agićevim riječima, u ovom slučaju entiteti odbijaju to prihvatiti, jer neko želi potrošiti milione maraka za nabavku nečega što je država već nabavila. 

Nemaju ni fening 

Kao ključni uzrok nefunkcioniranja sistema zaštite i spašavanja Agić smatra to što nema političkog dogovora u zemlji ni o jednom značajnom pitanju, pa ni o ovom. 

 - Apsolutno svi prate negativne političke trendove, što će se odraziti i odražava se i na sistem sigurnosti u sistemu civilne zaštite i zaštite od prirodnih i drugih nesreća. Primjerice, u sektoru za zaštitu i spašavanje nemamo nijednog raspoloživog feninga da bismo mogli nešto u određenoj situaciji kupiti, nego bismo ta sredstva morali tražiti – kaže Agić.