BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u BPK najavljen za 13. januar

Sindikat traži potpisivanje granskog ugovora, ministar zdravstva očekuje razumijevanje

Al. B.

5.1.2017

Ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba BPK Goražde, Damir Dučić, pozvao je predstavnike Sindikata uposlenih u zdravstvu da se vrate za pregovarački sto. Nakon najave štrajka uposlenih u zdravstvu Dučić ističe kako Vlada njihove zahtjeve smatra opravdanim, ima i volju da ih ispuni, ali da nedostaju finansijska sredstva.

damir-ducic-3

Damir Dučić

- Uvjeren sam da će Sindikat razumjeti finansijski status ovog Kantona, ali i da nam svima treba biti opredjeljenje da se primarno sačuva svako radno mjesto, osiguraju postojeća prava zdravstvenih radnika i zadrži trenutni status zdravstenih usluga. U trenutnoj finansijskoj situaciji povećanje bilo koje od ove tri stavke negativno bi se odrazile na ostale dvije. Zato, obostrano razumjevanje nam je potrebnije nego ikad! Pozivam Sindikat da se vratimo za pregovarački sto, jer je  Vlada BPK razmatrala ponuđeni tekst kolektivnog ugovora, ali ga nije ni potpisala a ni odbila. On je još uvijek u razmatranju, analiziramo sve moguće opcije, te pratimo situaciju i u ostalim Kantonima - kazao je Dučić.

Predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde, Emir Baščelija, kazao nam je da je u srijedu Vladi BPK upućen zahtjev za formiranje mirovnog vijeća u zakonom predviđenom roku od pet dana.

emir-bascelija

Emir Baščelija

- Donijeli smo odluku da, ako se ne oformi ili proces mirenja ne da nekakav rezultat, štrajk počinje u petak, 13. januara. Naši zahtjevi nemaju veze sa finansijskim stanjem Kantona, jer to su novci građana koji se izdvajaju u fond zdravstvenog osiguranja. Vlada kao osnivač Kantonalne bolnice, a Općine kao osnivači Domova zdravlja dužni su pokriti eventualne gubitke u poslovanju, a redovne tranše idu preko Zavoda zdravstvenog osiguranja. Mi očekujemo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji je usklađen sa zakonom o radu i usaglašen na federalnom nivou - istakao je Baščelija.